Dostupni linkovi

Na suđenju Hadžiću svjedočio preživjeli Vukovarac


Goran Hadžić u haškoj sudnici
Goran Hadžić u haškoj sudnici
Na suđenju bivšem predsjedniku takozvane Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću s iskazom je počeo preživjeli Vukovarac koji je odveden iz vukovarske bolnice u studenom 1991. godine nakon što su srpske snage zauzele grad.

On je prepoznao neka imena s popisa osoba s kojima je odveden iz vukovarske bolnice, a koje su kasnije pogubljene. Među njima i brojni ranjenici, civili koji su radili u bolnici, kao i neki drugi, poput novinara Siniše Glavaševića.

U optužnici protiv Hadžića, koji je u sporno vrijeme bio predsjednik vlade tzv.SAO Istočna Slavnoja, Baranja i Zapadni Srem, stoji kako je oko 200 osoba odvedeno u hangar na poljoprivrednom dobru Ovčara, gdje su prvo prebijene i mučene, a nakon toga ubijene.

Rođeni Vukovarac je iskaz dao pod pseudonimom GH-800, a u prvom dijelu svjedočenja je opisao teške uvjete u gradu tijekom opsade i višemjesečnog razaranja te odvođenje iz bolnice 20. studenog 1991. godine od strane pripadnika Jugoslavenske narodne armije, JNA.



Zaštićeni svjedok će nastaviti iskaz o događanjima na Ovčari u srijedu.

Prije preživjele žrtve iskaz je dovršio u utorak James Lubin, bivši pripadnik UNPROFOR-a u istočnoj Slavoniji, koji je opisao teror i zločine protiv stanovništva hrvatske nacionalnosti.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG