Dostupni linkovi

Na premijerskom satu o dugovima, ustavu i Rusima


Premijer Crne Gore Igor Lukšić sa poslanicima - iz arhive
Premijer Crne Gore Igor Lukšić sa poslanicima - iz arhive
U Skupštini Crne Gore je u okviru premijerskog sata Igor Lukšić odgovarao na pitanja poslanika. Između ostalog predsjednik Vlade je saopštio da privredni subjekti u Crnoj Gori duguju državi 180 miliona eura po osnovu poreza, doprinosa i osiguranja.

Borislav Banović iz Socijaldemokratske partije kolika su dugovanja državi po osnovu taksi i poreza, penzionog i zdravstvenog osiguranja i koji privredni subjekti su najveći dužnici. Banović je saopštio da podaci ukazuju da firme duguju više stotina miliona eura.

"Analizom podataka koje sam imao o ovoj vrsti dugovanja došli smo do saznanja i procjena da se radi o više stotina miliona duga, a budući da se Crna Gora nalazi u procesu recesije smatramo da bi naplata istih ili bar dijela istih znatno doprinijela u prevazilaženju negativnih posljedica ekonomske krize", kazao je Banović.

Odgovarajući na ovo pitanje premijer Igor Lukšić nije mogao da saopšti imena konkretnih preduzeća koja državi duguju poreze i doprinose, a konkretno radi se o dugu na nivou od preko 180 miliona eura.

"Fiskalne obaveze poreskih obveznika nastale u periodu 1. januar 2009. - 31. decembar 2011. godine po osnovu poreza i doprinosa iznosi oko 183 miliona eura. Ovaj iznos, naglašavam to predstavlja potencijalna poreska potraživanja, imajući u vidu da su to obaveze evidentirane na bazi zaduženja. Kada je riječ o strukturi dužnika, najveći dužnici su lica koja imaju poteškoća u poslovanju. Upravo u vremenu ekonomske recesije po pravilu raste poreski dug i nivo zaduženja i nerealizovanih poreskih obaveza", kazao je Lukšić.

Šta sprječava Vladu da postigne dogovor sa opozicijom kako bi ustavne promjene bile usvojene dvotrećinskom većinom pitao je Andrija Mandić predsjednik Nove srpske demokratije konstatujući da Vlada postiže dogovore sa mnogim subjektima samo ne može sa opozicijom oko zahtjeva da se promjene djelovi Ustava koji se odnose na državne simbole.

"Ne mogu da razumijem zašto ne želite da izađete u susret zahtjevima opozicije i našem prijedlogu za promjenu Ustava i zašto nećete da napravimo jedan pošten i fer dogovor. Tu prvenstveno želim da prozovem predsjednika DPS, sve njegove potpredsjednike koji su kreatori politike u Crnoj Gori od kraja 88. godine pa do danas", izjavio je Mandić.

Premijer je odgovorio kontra-pitanjem šta opoziciju sprječava da postignu dogovor sa parlamentarnom većinom o promjeni ustava i konstatovao da je Vlada spremna za nastavak dijaloga.

"Pokrenuli smo razgovore i o identitetskim zahtjevima opozicije. Neću se saglasiti sa vama da su oni minimalni. Neko bi sa strane mogao da utvrdi da su maksimalni. Za neke se može reći da su i zbog izuzetno zahtjevne ustavne procedure teško prihvatljivi pa i kada bi se usaglasili oko njih bilo bi potrebno da se potvrde na referendumu od strane najmanje 3 petine svih birača", kaže Lukšić.

Medojević pozvao Lukšića da podnese ostavku

Nebojša Medojević
je konstatovao da Vlada ne poštuje odluku skupštine o raskidu partnerstva sa Rusima u kombinatu aluminijuma i pitao premijera kakve su skrivene obaveze funkiconera DPS-a prema Rusima zbog čega ne može da sprovede odluku parlamenta.
Nebojša Medojević
Nebojša Medojević

"Ako vlada ne može da provede svoju odluku, ako parlament ne može da utiče na vladu niti sam da utiče na provođenje odluke onda već dolazimo u situaciju da se kao političari pitamo da li Crna Gora lagano gubi svoj suverenitet. Da li je ovo nezavisna država u kojoj je sva vlast skoncentrisana u legalnim institucijama sistema, u kojoj je ustavni poredak definisan Ustavom i zakonom ili se radi o državi u kojoj se dešava puzajući a možda i vrlo direktni državni puč, u kojme neko ko nema nikakva ustavna ovlašćenja a ima neformalnu moć, je u stanju da blokira odluku vlade i da blokira rad vaše vlade. Gospodine Lukšiću, u toj situaciji vi imate vrlo efikasno rješenje - podnesite ostavku", pozvao je Medojević.

Premijer Lukšić je ponovio da je Vlada pokrenula mehanizme za raskid ugovora sa Rusima u KAP-u, ali istovremeno pokušava da izbjegne moguća suđenja.

"Vlada Crne Gore zbog nesaradnje sa CEAC-om razmatra pokretanje arbitražnog postupka. Cilj je donošenje odluke kojom bi se akcije CEAC-a u KAP i Rudnicima Boksita prenijele na državu. To je pravni put za postizanje ishoda kakvog želimo", kazao je on.

Milutin Simović iz DPS-a pitao je premijera o očekivanjima Vlade o visini investicija Toš čelika u Željezaru Nikšić. Da li Vlada očekuje povećanja broja radnih mjesta i da li se očekuje dolazak novih strateških investitora i nova ulaganja. Premijer Igor Lukšić je rekao da su očekivanja da novi vlasnik uloži oko 30 miliona eura.
XS
SM
MD
LG