Dostupni linkovi

Zbog prepucavanja vlasti na Pešteru žedni i ljudi i stoka


Opština Sjenica proglasila je vanrednu situaciju jer je bez vode preko 1.000 stanovnika pešterskih sela i 2.500 grla krupne i sitne stoke. Meštani pešterskih sela nemaju vodu zbog kvara na vodovodnoj mreži.

Najteža situacija je u mesnim zajednicama Bare i Karajukića bunari, selima Crvsko, Ugao i drugim mestima koja nisu u prvoj visinskoj zoni.

Željko Jelić iz sela Crvsko, ima 20 krava i kaže da bi napojio stoku, on i njegove komšije moraju da teraju stoku na pojila, lokve koje su nastale otapanjem snega, prema crnogorskoj granici.

Najgore mi je za stoku. Nema đe da se napaja. Ćeramo je 12 kilometara, na pojila, na granicu ka Crnoj Gori. Imali smo bunar, ali nema ni tu više vode. Gotovo. Sve presušilo. Ćeramo u kantama vodu za piće k'o prije 50 godina“, očajan je Jelić i dodaje da ukoliko se situacija sa vodom ubrzo ne reši na ovoj vrelini, teško da će koje grlo stoke ostati živo.

Vodovodni sistem na Pešterskoj visoravni dug je oko 80 kilometara, počinje sa Koničkog vrela u Tutinu, a završava se na kraju Opštine Sjenica.

Kako se vodovod prostire na teritorije dve opštine, rukovodstvo JKP “Pešterski vodovod” zajednički postavljaju obe lokalne samouprave, direktora Tutin, a Nadzorni odbor Sjenica.

Pomoćnik predsednika opštine Sjenica Mikailo Kaličanin za RSE je rekao da je problem nastao zbog lošeg rada JKP “Pešterski vodovod” koje je zaduženo za održavanje vodovodne mreže koja se prostire Pešterom.

„Direktor JKP 'Pešterski vodovod' Mehmed Mujović ne odnosi se domaćinski prema ovom vodovodu, i ne otklanja kvarove. Vanredna situacija u Sjenici je uvedena zbog toga što je oko 1.000 gradjana i 2.500 kako krupne i sitne stoke, ostalo bez vode. Na ovim vrućinama je neshvatljivo da nema vode, a na izvoru je ima dovoljno. Dali smo nalog direktoru Mujoviću da se kvar otkloni, ukoliko se ne bude pridržavao naredbe i našeg naloga, tražićemo od državnih organa da preduzimaju mere, da se Mujović natera da se disciplinuje, da radi svoj posao koji treba da radi.“

Međutim, Mujović objašnjava: „Pa to je iskreno rečeno smešno. To je dug vodovod, 82 kilometra. Ja mislim u staroj Jugoslaviji, da je po dužini bio drugi po redu. Nije lako to održavati, cevovod je izgradjen pre 44 godine. Mehanizaciju koju smo već duže vreme tražili, da bi se najkraćim putem moglo stići na mesto kvara, nismo naišli baš kod te Sjenice na razumevanje.“

Na pitanje RSE da li će radnici skoro izaći da kvar poprave Mujović odgovara:

„Ma koji radnici? Iskreno rečeno toliki vodovod se sveo na samo jednog radnika. U Sjenici, sa njihovom nekom političkom opcijom što ne mogu da se pogode koje radnike da uposlimo, dolazi se u ovakvo stanje. Pa radićemo. Otklonićemo kvar. Angažovali smo privatno preduzeće koje će kvar da otkloni, već su radnici ovog preduzeća na terenu, tako da će za dan, dva, sve biti završeno“, kaže Mujović.

Opština Sjenica je zatražila od državnih organa dok se kvar ne popravi da im se pomogne u obezbedjenju nekoliko cisterni sa kojima bi najugroženija sela snadela vodom.

  • 16x9 Image

    Danica Gudurić

    Novinarstvom počela da se bavi slučajno, u RTB Boru i ostala verna novinarskoj profesiji više od dve decenije. Od 2003. godine dopisnica RSE. Dobitnica više nagrada za reportažu.

XS
SM
MD
LG