Dostupni linkovi

Karađorđevići sahranjeni na Oplencu, Nikolić i Dačić protiv podela


Karađorđevići sahranjeni na Oplencu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

Karađorđevići sahranjeni na Oplencu

Posmrtni ostaci poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog Karađorđevića, njegove majke Marije, supruge Aleksandre i brata Andreja, koji su umrli u izgnanstvu, sahranjeni su u nedelju uz najviše državne počasti u porodičnoj kripti u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Sahrani u Topoli prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, članovi kraljevske porodice Karađorđević i brojni zvaničnici iz zemlje i sveta.

Ceremonija sahrane članova porodice Karađorđević ostala je u senci zvižduka i negodovanja prisutnih tokom obraćanja Nikolića i Dačića. Njihovi govori prekidani su zvižducima, povicima “izdaja, izdaja” i skandiranjem “Hoćemo kralja”.

“Srpski narod ne sme više sebi da dozvoli podele i nepravdu. Na to nas obavezuju naši preci, koji su podneli nesebičnu žrtvu za otadžbinu”, poručio je Nikolić konstatujući da je istorija srpskog naroda, osim slavnim herojskim delima, patriotizmom, borbom za pravdu i istinu, obeležena i unutrašnjim podelama i sukobima.

“Upravo je to jedan od razloga što su Srbi vrlo često, ili skoro uvek, nesrećniji nego što zaslužuju, a njihova država prepoznatljiva po zlehudoj istorijskoj sudbini. Kod nas su podele i zavade česta pojava, čak i među braćom i sestrama, ponekad i ni oko čega. Jedan od sukoba nastao je tokom Drugog svetskog rata i imao je tragičan epilog, čije posledice osećamo i danas. Mržnja između dva srpska pokreta, četničkog i partizanskog, koji su proglasili iste ili vrlo slične ciljeve, dovela je do bratoubilačke ostrašćenosti i ogromnih ljudskih žrtava", rekao je Nikolić, pozvavši prisutne da prestanu sa negodovanjem rečima “Smirite se! Pred crkvom smo”.

Predsednik Srbije je rekao da se na grobu vožda Karađorđa, u njegovoj crkvi, zadužbini, ispravlja velika nepravda.

“Otklanjajući posledice strašnog greha koji je počinio neko pre nas, činimo još jedan korak ka jedinstvu, kako bismo krenuli putem velikih naroda, za kojima ne smemo da zaostajemo ni u čemu”, rekao je Nikolić ističući da je njegova dužnost, kao predsednika svih građana, da bez obzira na bilo kakvu, pa i političku podelu, učini sve i doprinese konačnom pomirenju i jedinstvu naroda.

“Dao sam i sopstveni primer. Da li ste i vi spremni da učinite sve da prestanu sukobi i podele u Srbiji”, upitao je prisutne predsednik Srbije.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, pozvao je ispred crkve Svetog Đorđa na Oplencu na nacionalno jedinstvo i pomirenje.

Ivica Dačić na sahrani Karađorđevića na Oplencu, 26. maj 2013.
Ivica Dačić na sahrani Karađorđevića na Oplencu, 26. maj 2013.
“Ovim je zalepljen poslednji deo mozaika koji govori o istoriji našeg naroda i države. Prošlost se ne može izmeniti, ali greške se danas ispravljaju. Zato je važno da srpski narod u budućnosti bude jedinstven, da ne pravi greške. Ideologija je mnogo, a Srbija je jedna”, rekao je premijer Dačić.

On je istakao da je i njegovo prisustvo sahrani doprinos nacionalnom pomirenju između onih koji su u prošlosti bili na jednoj ili drugoj strani.

Pored predsednika i premijera, okupljenim građanima obratili su se patrijarh srpski Irinej i prestolonaslednik Aleksandar čiji je govor prekidan aplauzima i uzvicima “Hoćemo kralja”.

Patrijarh srpski Irinej je rekao da je ispravljena velika istorijska nepravda polaganjem posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević.

“Ljudski je grešiti, ali i shvatiti da se greši i pokajati se”, zaključio je patrijarh.

Kralj Petar Drugi bio je sahranjen u crkvi Svetog Save u Libertvilu u Sjedinjenim američkim državama, a njegova supruga kraljica Aleksandra na kraljevskom groblju palate Tatoi u blizini Atine. Majka kralja petra Drugog, kraljica Marija počivala je na kraljevskom groblju Frogmoru pored zamka Vindtor u Velikoj Britaniji, a brat kraljević Andrej na groblju manastira Nova Gračanica u Tired Lejku u SAD.
XS
SM
MD
LG