Dostupni linkovi

Na Kosovu u ponedeljak počinje školska godina


Arhivska fotografija: Prvi razred u Faik Konica školi

Vlada Kosova je u petak naveče 24. septembra ublažila mere u borbi protiv pandemije COVID-19, prema kojima od ponedeljka, 27. septembra počinje i školska godina.

Ministar zdravlja Kosova, Arben Vitia je napomenuo da je za izvođenje nastave u školama, u okviru preduniverzitetskog obrazovanja, neophodno da u učionicama ne bude više od 20 učenika.

Dodatne detalje i uputstva oko realizacije nastave daće Ministarstvo zdravlja.

Od ponedeljka će za ulazak u ugostiteljske objekte biti potrebna potvrda o vakcinaciji protiv COVID-19 ili negativan test. Isto važi i za ulazak u tržne centre širom Kosova.

Do sada nije bilo moguće dobiti usluge u ugostiteljskim objektima u zatvorenim prostorijama, već samo na otvorenom.

Ove mere će ponovo biti razmotrene nakon dve nedelje, a ministar Vitia je rekao da će oni biti dodatno ublažene ili ponovo pooštrene u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Vitia je ponovo apelovao na građane Kosova da se odazovu procesu imunizacije.

Na Kosovu je trenutno povoljnija epidemiološka situacija za razliku od sredine avgusta i početka septembra kada je u jednom danu bilo i preko 2.000 novoinficiranih, a na desetine smrtnih slučajeva.

U poslednja 24 časa registrovana su četiri smrtna slučaja od posledica COVID-19, dok je kod 84 osobe zabilježeno prisustvo korona virus.

Trenutno je aktivno 5.371 slučajeva zaraze.

XS
SM
MD
LG