Dostupni linkovi

Na kazahstanskom groblju za COVID-19 više sahranjenih nego žrtava bolesti


Radnici u zaštitnoj odeći ukopavaju dva tela na groblju blizu sela Karaoj, 25. maj 2020.
Radnici u zaštitnoj odeći ukopavaju dva tela na groblju blizu sela Karaoj, 25. maj 2020.

Groblje za koje je rečeno da je namenjeno samo žrtvama korona virusa u gradu Almati na jugozapadu Kazahstana i iz okolnog regiona izgleda ima mnogo više sahranjenih tela od prijavljenog broja smrtnih slučajeva od COVID-19 u toj oblasti, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Kazahstanski servis RSE-a 25. maja snimio je radnike u zaštitnoj opremi kako ukopavaju dva tela na groblju, na kojem ima 32 sveža groba.

Do 25. maja, vlasti u Almatiju prijavile su 10 smrtnih slučajeva pripisanih COVID-19, dok u okolini Almatija nije zabeležen nijedan.

Groblje, u zabačenoj oblasti blizu sela Karaoj na oko 50 kilometara od Almatija, podeljeno je zemljanim putem, sa 13 muslimanskih grobova na jednoj strani i 17 hrišćanskih grobova na drugoj.

Grobovi su obeleženi jednostavnim drvenim krstovima ili stubovima s islamskim polumesecom, s imenima i datumima smrti koji ukazuju da su sahranjeni preminuli u aprilu i maju. Većina sahranjenih bila je starija od 60 godina.

RSE je potvrdio posle razgovora s rođacima koji su prisustvovali sahrani da je jedno od ukopanih tela pripadalo 73-godišnjoj ženi kojoj je nedavno dijagnostifikovan COVID-19, ali koja nije zvanično identifikovana kao žrtva korona virusa.

Nadežda, stanovnica Almatija koja se predstavila samo imenom, rekla je da se njena majka razbolela sredinom maja, da je testirana negativno na virus i da joj je u početku dijagnostifikovana upala pluća. Međutim, stanje starije žene nastavilo je da se pogoršava i 23. maja porodica je pozvala hitnu pomoć.

Kada su rođaci stigli u bolnicu, rečeno im je da žena ima visok krvni pritisak. Tek na dan sahrane, 25. maja, porodici je predat dokument iz kojeg se vidi da je žena imala COVID-19.

Nadeždin brat Nikolaj, koji je takođe dao samo svoje ime, pokazao je dokument RSE-u.

To groblje je isto ono za koje je državna organizacija odgovorna za epidemiološku situaciju u Almatiju nedavno saopštila da je posebno napravljeno za žrtve korona virusa.

Asel Kalikova, vršiteljka dužnosti šefa gradskog odeljenja za kontrolu kvaliteta i bezbednost proizvoda i usluga, opisala je uspostavljanje groblja u izveštaju koji je emitovan 21. maja na lokalnom televizijskom kanalu.

Izveštaj sadrži snimak iz drona koji prikazuje groblje podeljeno zemljanim putem, s muslimanskim grobovima na jednoj i hrišćanskim grobovima na drugoj strani.

Na pitanje RSE-a zašto groblje izgleda da sadrži grobove 22 osobe koje nisu navedene u zvaničnoj statistici korona virusa, službenik Ministarstva zdravlja Timur Sultangazijev samo je delimično odgovorio u postu objavljenom na Fejsbuk (Facebook) stranici ministarstva.

On je rekao da ministarstvo "nije dalo naređenje za pravljenje posebnih grobnica za umrle od korona virusa". Regionalne vlasti, dodao je, "mogu same da odlučuju".

Pitanja poslata glavnom sanitarnom lekaru Almatija Žandarbeku Bekšinu tokom njegovog internet brifinga 25. maja ostala su bez odgovora.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, u Kazahstanu je do 25. maja bila 8.531 zaraza korona virusom i 35 smrtnih slučajeva.

XS
SM
MD
LG