Dostupni linkovi

Na Haškom sudu o Mladiću, Tolimiru i Šešelju


Tomislav Puhalac na suđenju Ratku Mladiću

Na Haškom sudu i dalje nema suđenja bivšem premijeru tzv.SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Goranu Hadžiću budući da optuženi bolestan već treći tjedan za redom. Jedino se tako na UN-ovom Tribunalu za bivšu Jugoslaviju odvija preostalo prvostupanjsko suđenje - zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Njegova obrana ubrzano izvodi brojne svjedoke koje ima u planu za osporavanje optužbi za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini u prvoj polovici devedesetih godina. Za 4 radna dana ovoga tjedna planirano je čak 6 iskaza.

Suočavanje Mladićevih svjedoka s njihovom odgovornošću

Do sada su mnogi, od više od 70 svjedoka obrane – potvrdili i neke stvari koje ne idu u prilog optuženom generalu Mladiću, nakon što su suočeni u unakrsnom ispitivanju od strane haškog tužiteljstva. Tomislav Puhalac, bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti, prvo SDB-a Bosne i Hercegovine, a kasnije Republike Srpske – potvrdio je tako da su srpske snage početkom sukoba 1992.godine - zatvorile obruč oko Sarajeva, grada u kojem je za vrijeme troipogodišnje opsade – ubijeno oko 11 i pol tisuća ljudi.

„Dakle može se reći da je Sarajevo bilo punktovima blokirano i s jedne i s druge strane. Jedni nasuprot drugih. U takvom stanju, u strahu jednih od drugih, barikade su postavljale i jedna i druga strana. To je istina.“, potvrdio je tužiteljstvu svjedok.

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja Puhalca

Kao drugi svjedok obrane generala Mladića iskaz je u ponedjeljak dao i Trifko Komad, bivši član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke, SDS-a. On je potvrdio da su humanitarnom pomoći upravljali politički šefovi s Pala, što prema haškom tužiteljstvu pokazuje da se prolaskom UN-ovih konvoja manipuliralo, odnosno da se izgladnjivalo stanovništvo protivničkih strana, kako bi se stvorio politički pritisak te pristalo na uvjete ratnih predstavnika bosanskih Srba.

No Komad, koji je za SDS-ove šefove s Pala upravljao prolaskom humanitarnih konvoja, kao svjedok obrane je poricao da su oni ikada zaustavljani.

Politika je bila da se konvoj isprati do odredišta gdje je on namijenjen. Dakle ne da se oduzima, nego otprati do odredišta. Konkretno ja sam pratio konvoj do Sarajevo, isto tako do Goražda, gdje je bila vlast Bosne i Hercegovine.“, branio se svjedok koji je „koordinirao“ prolaskom konvoja za vlasti RS.

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja Komada

Spomenimo da će se u žalbenom postupku Zdravku Tolimiru, pomoćniku generala Mladića za obavještajna pitanja u Glavnom štabu VRS-a - u srijedu održati jednodnevna žalbena rasprava na kojoj će se strane u postupku osvrnuti na prvostupanjsku doživotnu kaznu zatvora zbog srebreničkog genocida 1995.godine. Nakon žalbene rasprave sudsko peteročlano žalbeno vijeće će se povući i donijeti konačnu, drugostupanjsku presudu.

Tužiteljstvo: Šešelj se treba pridržavati uvjeta

U ponedjeljak bi se trebao okončati i transfer vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja iz haškog pritvora u Beograd. Haško tužiteljstvo se nije žalilo na tu odluku o privremenom puštanju, no iz ureda je potvrđeno – da ono nije dobilo informacije o pogoršanom zdravstvenom stanju Šešelja, na koje su se suci pozivali.

Budući da suci nisu zahtjevali ni da Šešelj potvrdi da će poštivati pravila privremenog puštanja, što je inače praksa, haško tužiteljstvo je za Radio Slobodnu Evropu naglasilo – da smatra da određeni uvjeti, koji se inače provode - moraju biti na snazi i u ovom slučaju.

Pogotovo u vezi zabrane kontakta sa žrtvama i svjedocima zločina dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i srpskog četničkog pokreta – za koje se Šešelj tereti po zapovjednoj odgovornosti.

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG