Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Na granici Srbije i Hrvatske mirno, u Sloveniji problemi


Još nema službenih reakcija na austrijsku najavu izgradnje ograde na granici prema Sloveniji i najavu slovenskih mjera. Suradnja policija na hrvatsko-srpskoj granici – dobra. Dovršava se zimski prihvatni centar u Slavonskom Brodu sa 5.000 mjesta.

Još nema službenih hrvatskih reakcija na austrijsku najavu izgradnje ograde na granici prema Sloveniji i slovensku najavu izgradnje ograde na granici prema Hrvatskoj, ako se ne bude poštivalo zaključke mini – summita o izbjeglicama u Bruxellessu.

Slovenski premijer Miro Cerar nakon sastanka slovenskog Vijeća za nacionalnu sigurnost izjavio je da će Slovenija, ne budu li se poštivale obveze preuzete na summitu u Bruxellesu, morati samostalno poduzeti neke nove mjere kako bi zaštitila nacionalne interese i interese domaćegstanovništva. Slovenska Vlada će o tome raspravljati već u četvrtak.

Plan EU za izbjegličku krizu u 17 tačaka

Plan EU za izbjegličku krizu u 17 tačaka

Predstavnici Albanije, Austrije, Bugarske, Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Rumunije, Srbije i Slovenije sreli su se u sjedištu Evropske komisije u Bruxellesu i dogovorili da poboljšaju saradnju, intenziviraju konsultacije između država duž balkanske rute i već od ponedjeljka preduzmu konkretne operativne mjere u vezi sa izbjegličkom krizom. Više OVDJE

„Slovenija ne želi zidove, ali – ako bude na to prisiljena, već sutra je spremna postaviti tehničke zapreke na granicu s Hrvatskom, kako bi ograničila ulazak izbjeglica“, kazao je Cerar.

Prijepodne je izbio novi požar u novom prihvatnom centru za izbjeglice u Dobovi, nedaleko slovensko-hrvatske granice. Pretpostavlja se da su ga opet podmetnule izbjeglice nezadovoljne zbog spore registracije i loše organizacije prihvata izbjeglica. Vatrogasci su požar ugasili, ali je grupa izbjeglica na njih bacala kamenje. Intervenirala je slovenska policija, nema povrijeđenih, a kamenjem je oštećeno jedno vatrogasno vozilo.

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gyoerkoes Žnidar iznova se u srijedu potužila da sa Hrvatskom ne može dogovoriti oko broja izbjeglica koje Hrvatska propušta u Sloveniju iz Srbije, a njen prvi suradnik, državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic pohvalio je hrvatsko-slovensku suradnju oko prijema izbjeglica koji vlakom iz Tovarnika stižu izravno u Dobovu u Sloveniju i najavio da će se već tamo započeti sa registracijom izbjeglica, a ne tek na izlazu iz Slovenije u Šentilju. On je opovrgao da Austrija već postavlja ogradu na Šentilju:

„Radi se u stvari o postavljanju niskih prepreka u svrhu reguliranja ulaska izbjeglica iz Slovenije u Austriju“, kazao je Šefic.

U ranijim situacijama kada se govorilo o izgradnji ograda, hrvatska Vlada oštro je osuđivala takvu praksu, ali i upozoravala da će Hrvatska na to biti prisiljena , ako ograde podignu Njemačka, Austrija i Slovenija.

A na hrvatsko-srbijanskoj granici – razmjerno zatišje. Glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Domagoj Džimugović u prihvatnom centru Opatovac o dobroj suradnji hrvatske policije u Bapskoj sa hrvatske strane granice i Berkasovu sa srpske strane granice, otkuda stižu izbjeglice.

„Tu je suradnja dosta dobra. Znači, nema čekanja na Bapskoj. Sve osobe koje dođu sa suprotne strane odmah se smještaju u autobuse i dovoze ovdje u kamp. Čim nema gužve, to znači da je komunikacija i koordinacija dosta dobra“, konstatirao je Džimugović.

(VIDEO: Humanitarci u Berkasovu, listopad 2015.)

Humanitarci u Berkasovu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:01 0:00

Od ponoći do 15 sati u srijedu u Republiku Hrvatsku ušlo je 4.819 migranata, a poslijepodne je u Opatovcu bilo oko 1.000 osoba. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije, a od početka migracijske krize u RH je ušlo 271 896 migranata, javljaju iz policije.

U međuvremenu dovršava se izgradnja zimskog privremenog prihvatnog centra za izbjeglice u Slavonskom Brodu sa kapacitetom od 5000 mjesta. Radove izvodi inženjerija Hrvatske vojske.

„U tijeku su završni radovi na uređenju ova dva platoa gdje će biti veliki šatori 100 x 25 metara“, pojasnio je pukovnik Tihomir Paulić.

Uz ove velike šatore, postavlja se i grijane kontejnere i 300 montažnih kućica iz donacije UNHCR-a za ranjive skupine. Kako sada stvari stoje, to će – nakon skorog zatvaranja kampa Opatovac - biti glavni i jedini prihvatni centar za izbjeglice u Hrvatskoj.

Iako desni centar i njima skloni mediji kažu kako će Hrvatska zahvaljujući lošoj politici Milanovićeve Vlade lijevog centra završiti kao europski hot-spot za izbjeglice, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ponavlja kako će to biti u Grčkoj. A ostali?

„Sve zemlje na 'balkanskoj ruti' moraju imati privremeno utočište za okrjepu. Hrvatska je to već napravila u Opatovcu, a priprema se zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu. 'Hot-spotovi' moraju proraditi u Grčkoj, što mi govorimo od početka ove krize. Mjesto gdje se to mora riješiti je Grčka i napokon je došlo do toga da će to proraditi i da Grčka ima 'hot-spotove'. Sve ostalo su obaveze povećanja kapaciteta u smislu da prihvaćate određeni broj ljudi u smislu da ne dođe do zagušenja u bilo kojoj drugoj zemlji“, prokomentirao je Ostojić.

U nedjelju je tehnički pregled zimskog centra u Slavonskom Brodu, a već u ponedjeljak prvi vlak iz Šida stiže upravo tamo.Skladišta su već puna, ali nekih stvari uvijek manjka.

„Dolazi zima, a primjećujemo da smo sa zalihama deka pri kraju. Pozvali smo prije svega tvrtke da se odazovu i pomognu, i da kupe i doniraju deke. Važna nam je i zimska odjeća, naglasak je na dječju odjeću, prvenstveno na tople dječje jakne i čarape“, kazala je za RSE glasnogovornica Hrvatskog crvenog križa Katarina Zorić.

XS
SM
MD
LG