Dostupni linkovi

Na dobrom putu ka ispunjenju uslova za izvoz mlijeka


Ilustracija
Ilustracija
Delegacija Ureda EU za hranu i veterinarstvo završila je svoju prvu posjetu BiH, no bh. mljekari još uvijek neće dobiti izvoznu dozvolu za tržište EU, saopštila su nadležna tijela BiH.

Predstoji rad na rješavanju uočenih nepravilnosti koje će biti objavljene naknadno.

Zvanični izvještaj Delegacije EU za hranu i veterinarstvo biće predstavljen naknadno i već sada je izvjesno da se bh. mljekari i oni koji izvoze proizvode životinjskog porijekla u zemlje EU ne mogu nadati pozitivnoj vijesti, bar ne zasad, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić:

„Upoznati smo i sa određenim identifikovanim nedostacima i također određenim aktivnostima, koje moramo da realizujemo u narednom periodu kako bismo u konačnici dobili zeleno svjetlo za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH na tržište EU", rekao je Tučić.

On je podsjetio da suštinski, nijedna zemlja u regionu u procesu pridruživanja EU nije dobila zeleno svjetlo za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU nakon prve Faro emisije, te podsjetio da je ovo za BiH prva Faro emisija.

Pripreme su, vjeruju nadležni, trebale početi mnogo ranije. Namjera inspekcije bila je utvrditi gdje je BiH i šta se treba uraditi na polju rješavanja problema izvoza proizvoda životinjskog porijekla u EU.

Za sada, tvrde u ministarstvima, radi se o tehničkim problemima koji će na vrijeme biti otklonjeni.
XS
SM
MD
LG