Dostupni linkovi

Na deponiji kod Ušća gori oko 40 tona uglja


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Visoke temperature izazvale su požar na deponiji uglja u Ibarskim rudnicima u Baljevcu kod Ušća, na kojoj gori oko 40.000 tona uglja.

Rudari pokušavaju vodom da ugase užareni ugalj i nadaju se da će uspeti da požar stave pod kontrolu.

Goran Nikolić, predsednik sindikata Ibarskih rudnika kaže za Radio Slobodna Evropa da požar na toj deponiji uglja tinja mesecima, ali da su ga intenzivirale ekstremno visoke temperature koje i u dolini Ibra traju danima.

Prema njegovim navodima na deponiji se, zbog potpunog prestanka isporuke uglja Termoelektrani “Morava” u Svilajncu, kao i zbog otežane otpreme za TENT u Obrenovcu, na deponiji koja gori lagerovane velike količine uglja.

Trenutno je veća proizvodnja nego isporuka tako da se ugalj lageruje na deponiju na kojoj se sam od sebe zapalio. Termoelektrana Morava ne prima ugalj, u nekom remontu je i TENT, prema kome je usprena isporuka i zbog nedostatla vagona pa se na toj gomili nalazi oko 40.000 tona uglja koji je počeo da gori. Očekuje se da će požar u toku dana ili sutra biti ugašen. Problem su pravile visoke temperature, ali se očekuje skoro gašenje”, kaže Nikolić.

Naš sagovornik kaže da dim koji se širi sa vatrom zahvaćene deponije nije prouzrokovao ekološke problem u okolnim mestima i da se nada da će tako i ostati jer se očekuje da će požar biti ugašen u naredna dva dana.

“Požar je ublizini mesta Ušće u kome se dim osećao dva dana uveče. Kada pada vazdušni pritisak, ali se danas ne oseća jer pomalo duva vetar i nema nikakve drame”, kaže on.

U četvrtak je u Beogradu dogovoreno da termoelektrane preuzmu od jamskih rudnika još 200.000 tona uglja kako bi se sprečile veće štete od požara koji nastaje nagomilavanjem uglja na deponijama.

Isporukom uglja iz Ibarskih rudnika doprineće sprečavanju širenja požara na deponiji u Baljevcu.

XS
SM
MD
LG