Dostupni linkovi

Na Arktiku je ostalo rekordno malo leda


Arktik
Arktik
Arktički led djelomično se topi svakog ljeta da bi se zimi ponovno obnovio, ali u posljednjih 35 godina satelitska čitanja pokazuju da se led topi sve više. Rekordno mala količina leda zabilježena je u rujnu 2007. godine. Međutim, znanstvenici iz američkog Nacionalnog centra za snijeg i led u Boulderu u Coloradu upozorili su da se ovo ljeto led na Arktiku topio toliko brzo i u tolikim količinama da će gotovo sigurno pokrivenost površine ledom biti još manja, piše Independent.

Prema riječima znanstvenika Teda Scambosa novi će rekord vjerojatno biti postignut krajem kolovoza, a polarne kape zbog globalnog zatopljenja postaju sve manje i manje. Računalne projekcije pokazuju da bi Arktik ljeti mogao u potpunosti ostati bez leda negdje krajem 21. stoljeća, no najnovije studije pokazuju da bi se to moglo dogoditi već negdje 2035. godine, a možda već i kroz narednih deset godina.

Naime, satelitski podaci uzimaju u obzir samo površinu koja je pokrivena ledom, ali ne i koliko je sloj leda debeo, odnosno tanak. Također, prema mišljenju znanstvenika, područje se više ne smatra zaleđenim onda kad je pokrivenost ledom manja od 15 posto.

Nadalje, druge satelitske studije koje mjere debljinu zaleđenog mora otkrivaju da bi gubitak arktičkog ledenog volumena mogao biti 50 posto veći nego što se prije mislilo.
XS
SM
MD
LG