Dostupni linkovi

Muižnieks upozorava: Antimuslimansko raspoloženje jača u Evropi


Nils Muižnieks
Nils Muižnieks
Komesar za ljudska prava Vijeća Evrope Nils Muižnieks upozorio je evropsku javnost da na Starom kontinentu raste antimuslimansko raspoloženje koje ultradesne partije koriste za vlastite političke ciljeve.

Iako se muslimani u Evropi trude da postanu punopravni članovi evropskog društva, gotovo po pravilu se susreću sa različitim oblicima predrasuda, diskriminacije i nasilja, ukazao je Mužnieks.

Zaključuje to na osnovu različitih izvještaja nevladinih organizacija širom kontinenta, te dodaje kako je propuštena jedinstvena šansa Arapskog proljeća da se jednom za sva vremena odbace opasni stereotipi o tome kako je islam nespojiv sa demokratijom. Umjesto toga, Evropa je dobila desetine hiljada imigranata na svojim južnim granicama, otežavajući život i sebi i njima.

Tako se desilo da ultradesne partije Belgije, Francuske, Italije, Danske, Holandije, Norveške, Švicarske, Austrije na meti imaju muslimansku populaciju. Ona se optužuje da nije sposobna za multikulturalizam, dok sami evropski domaćini malo čine na tom polju.

Od terorističkih napada na Ameriku, muslimani su mnogima postali sinonim za terorizam, upozorava komesar za ljudska prava, ukazujući da neki od najmučnijih terorističkih napada u Evropi u posljednje vrijeme - od rasističkih ubistava u Njemačkoj do masakra u Norveškoj - ukazuju da je vrijeme da se Evropa probudi i shvati opasnost od utradesnice.

Vrijeme za 'evropsko proljeće'

A države idu naruku opštem trendu - donose diskriminacijske zakone, poput onih usvojenih nedavno u Francuskoj i Belgiji, gdje se žene kažnjavaju ako hodaju ulicom pokrivene. U Belgiji je, na poziv ultradesne flamanske Vlaams Belang, to postao pravi lov na vještice. Ko god na ulici primijeti pokrivenu ženu i to prijavi policiji, može od flamanskih nacionalista dobiti 250 eura. U kešu.

"Ovo nije lov na vještice, a burka je oružje radikalnih islamista protiv nas“, poručio je predsjednik Vlaams Belang, Filip de Winter.

U istoj ovoj Belgiji, nasreću, ima ljudi koji misle drugačije. Tako Michael Privot, direktor Evropske mreže za borbu protiv rasizma, kaže:

"Nova inicijativa Vlaams Belanga je apsolutno diskriminatorna, jer zakon, koji se pogrešno razumije kao zakon protiv burke, a koji govori o tome da se ne smije hodati ulicom pokrivenog lica, nigdje ne pominje burku, i kada Vlaams Belang napada posebnu grupu, žene koje nose burku ili nikab, to je apsolutna diskriminacija i to nam dokazuje da imamo posla sa rasistima".

A belgijska policija i dalje zadržava pravo da, ukoliko presretne na ulici nekoga ko hoda pokriven, to kazni sa 150 eura. Uvijek se možete žaliti, kažu u policiji, ostavljajući odškrinuta vrata nacionalistima da rasizmu daju i zakonsku podlogu.

Nažalost, nije Belgija jedina. Slične inicijative se, upozorava komesar Vijeća Evrope, razmatraju u Austriji, Danskoj, Holandiji, Španiji, Švicarskoj i - nećete vjerovati - Bosni i Hercegovini.

Šta činiti? Vlasti moraju prestati sa praksom da svojim zakonima na meti imaju muslimane, moraju se osnažiti neovisna tijela koja će razmatrati pritužbe, jer istraživanja pokazuju – četvrtina muslimanske populacije je nedavno doživjela temeljite kontrole policije.

Treba se boriti protiv stereotipa, predrasuda. Vrijeme je da muslimane prihvatimo kao dio evropskog društva, poručuje se iz Vijeća Evrope. Nama treba 'evropsko proljeće' da prevaziđemo rasizam i netolerantnost.
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG