Dostupni linkovi

Muzički centar Crne Gore još nema svoje sjedište


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Ni nakon četiri godine od formiranja Muzičkog centra Crne Gore, ta institucija nije počela da djeluje u punom kapacitetu. Još se čeka završetak adaptacije prostorija bivšeg Doma vojske, gdje je Vlada smjestila centar.

Kao odgovor na optužbe opozicije da primjer Muzičkog centra pokazuje da je državi kultura "zadnja rupa na svirali" iz resornog Ministarstva najavljuju nastavak radova i još novca za završetak tog posla.

Priča o Muzičkom centru počinje još 2006. godine kada je rasformiran Simfonijski orkestar Radio-televizije Crne Gore, nakon što su njegovi članovi otpušteni iz javnog servisa. Vlada je tada formirala Muzički centar koji je smjestila u prostorije bivšeg Doma vojske. Do danas, međutim država taj prostor nije upodobila i adaptirala za potrebe muzičara.

Sekretar Ministarstva kulture Tomo Miljić je ove sedmice u Skupštini saopštio da da posao nije još okončan zbog administrativnih začkoljica i globalne ekonomske krize.

"Shodno zaključenom ugovoru, izvođač radova Cijevna komerc je u prvoj polovini 2009. godine izvršio pripremne radove i demontažna rušenja na postojećem objektu. Zbog nastale ekonomske krize kao i zbog nedostatka građevinske dozvole za izvođenje radova na bivšem Domu
Ako muzičari iz rasformiranog orkestra budu čekali završetak radova na zgradi Muzičkog centra oni će zaboraviti da sviraju.
vojske, rebalansom Budžeta za 2009. godinu realizacija ovog projketa odgođena je za naredne godine"
, kaže Miljić.

Iz opozicije kažu da ono što se dešava u vezi sa Muzičkim centrom samo pokazuje kakav je odnos države Crne Gore prema kulturi i umjetnosti.

"Ako muzičari iz rasformiranog orkestra budu čekali završetak radova na zgradi Muzičkog centra oni će, gospodine Miliću, zaboraviti da sviraju. Pravo je pitanje, kakav će ovo biti hram kulture kada se ovako nekulturno gradi", kaže Milan Knežević iz SNP.

U Ministarstvu, međutim ne haju za kritike. Tomo Miljić najavljuje skori nastavak radova u Domu vojske.

"Izdavanjem građevinske dozvole od strane Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine očekuje se na kraju ovog mjeseca, nakon čega će se nastaviti sa izvođenjem radova u okviru raspoloživih sredstava", kaže on.

Probe uprkos svemu

U međuvremenu, članovi obnovljenog Simfonijskog orkestra redovno probaju i muziciraju, ali na drugim mjestima u gradu, dok čekaju da prostorije budućeg Muzičkog centra budu adekvatno opremljene i osposobljene, kaže direktor Žarko Mirković.

Mirkovića smo pitali kako komentariše zastoj u adaptaciji i opremanju zgrade budućeg Muzičkog centra.

"Generalna situacija oko tog prostora u kojem će biti smješten budući Muzički centar, daleko je od povoljne. Mislim da se to moglo uraditi ranije. Mislim da problem nije u Ministarstvu kulture ili čak u Direkciji za izvođenje radova koje prate i vode čitav taj projekat nego da je problem u saradnicima koje su odabrali za rad."

RSE: Da li to znači da vi odgovornost adresirate na izvođača radova?

"Ne. Po onome što ja znam glavni problem je nepotpunost dokumentacije i projekta koji je radio Arhitektonski fakultet."

Ipak, direktor Muzičkog centra optimista je da će se muzičari u svoju zgradu useliti do naredne godine.
XS
SM
MD
LG