Dostupni linkovi

Mutirali leptiri u Fukushimi


Provjera radijacije u Fukushimi
Provjera radijacije u Fukushimi
Izloženost radioaktivnim supstancama izazvala je mutacije leptira u Japanu, pokazale su studije. Leptiri sakupljeni nakon incidenta u Fukushimi 2011. godine, imaju veće noge i antene, a mutacija je primijećena i u obliku krila.

Kako su objavili naučnici, povezanost između mutacije i radiokativne materije dokazana je laboratorijskim eksperimentima. Rezultati istraživanja objavljeni su u žurnalu Scientific Reports.

Dva mjeseca nakon incidenta u nukelarnom pogonu Fukshima Daichi, koji se dogodio u martu 2011. godine, tim japanskih istraživača sakupio je 144 odrasla leptira Zizeeria maha sa 10 lokacija diljem Japana, uključujući područje Fukushime.

U vrijeme nesreće, odrasli leptiri su trebali biti u procesu hibernacije.

Poredeći mutacije otkrivene na leptirima sakupljenim iz različitih dijelova, tim je otkrio da su u mjestima s većom radijacijom leptiri imali mnogo manja krila i nedovoljno razvijene oči.

"Vjeruje se da su insekti veoma otporni na radijaciju, tako da su ovi rezultati bili neočekivani i iznenađujući", rekao je za BBC Joji Otaki, vođa istraživanja sa Univerziteta Ryukyus u Okinawi.

Naučni tim je uzgajao ove leptire u laboratorijama udaljenim 1.750 km od Fukushime, gdje je radijacija bila minimalna. Tek kada su se leptiri počeli razvijati primijećene su mutacije koje nisu imale prethodne generacije.

Nakon šest mjeseci, naučnici su prikupili nove leptire sa 10 lokacija i otkrili kako su leptiri s područja Fukushime duplo više mutirali u odnosu na one prikupljene ranije.

Naučni tim je zaključio da je do veće mutacije došlo zbog toga što su leptiri jeli kontaminiranu hranu, ali i zbog mutirajućeg gena koji je s roditelja prenesen na mlade.

"Ova studija je važna i ukazuje na posljedice po ljudsku i biološku zajednicu koja egzistira na području Fukushime", objasnio je Tim Mousseau, profesor na Univerzitetu Sjeverna Karolina koji se bavi istraživanjem utjecaja radijacije na životinje i biljke.
XS
SM
MD
LG