Dostupni linkovi

Pismo premijera Mustafe Mujezinovića Radiju Slobodna Evropa


Premijer Mustafa Mujezinović, mart 2010, Foto: Midhat Poturović
Premijer Mustafa Mujezinović, mart 2010, Foto: Midhat Poturović
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović reagovao je u petak na prilog Vruće predizborno radničko ljeto, objavljen na našoj web stranici i u radijskom programu u četvrtak, 19. avgusta 2010. godine, te tvrdi kako su u prilogu izrečene brojne uopštene, neutemeljene i tendenciozne kvalifikacije, bez ikakve prethodne provjere.

"U prvom redu, podsjetit ću Vas samo na pojedine segmente misije Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty koju, koliko je meni poznato, čini: pružanje objektivnih vijesti, analiza i foruma o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za uspješne demokratske i tržišne reforme, širenje informacija i ideja, promoviranje demokratskih vrijednosti i institucija, kreiranje mogućeg modela profesionalnog ponašanja za lokalne medije putem pomoći u obuci novinara radi jačanja profesionalizma i nezavisnosti u medijima, itd"
, navedeno je u premijerovom pismu.

Mujezinović pojašnjava da je u prilogu novinarke Radija Dženane Karabegović primjetno odsustvo osnovnog elementa misije: "pružanje objektivnih vijesti i analiza", ali da zato "prilog obiluje brojnim neprovjerenim i nepouzdanim statističkim podacima te proizvoljnim ocjenama "ekonomskih eksperata"".

"Slobodan sam ovaj prilog okarakterizirati jeftinim politikantskim i predizbornim pamfletom čiji je osnovni cilj bio - dezinformirati, a nikako informirati javnost"
, navodi premijer.

Mujezinović radi pružanja objektivnih vijesti i širenju informacija javnost informira da je u prvih šest mjeseci 2010. u BiH ostvaren porast industrijske proizvodnje od 2,5 posto u odnosu na isti period prethodne godine, a što za Federaciju BiH čini značajan rast ukoliko se uzme u obzir činjenica da Federacija BiH učestvuje u ukupnoj dodanoj vrijednosti industrijske proizvodnje u BiH sa 66,49 posto, a RS s 32,18 posto.

"U prvih šest mjeseci 2010. u FBiH pokrivenost uvoza izvozom je 54,6 posto što predstavlja povećanje za 27,8 posto u odnosu na isti period prethodne godine, a stopa pokrivenosti uvoza izvozom za 2006. iznosila je 43,66 posto"
, navedeno je u reakciji.

Nadalje, Mujezinović pojašnjava da je u Federaciji BiH u prvih šest mjeseci 2010. evidentiran porast naplate doprinosa na plaće za PIO za 5,3 posto u odnosu na isti period 2009. U istom procentu je povećana i masa isplaćenih plaća, kao i naplaćeni doprinosi za zdravstvo i nezaposlenost.

"Imajući u vidu da nije bilo povećanja broja zaposlenih u državnoj administraciji i da je prosječna plaća umanjena 17 posto u odnosu na decembar 2008. ovaj indeks od 5,3 posto je jasan pokazatelj da je u realnom sektoru došlo do blagog povećanja plaća i broja zaposlenih"
, stoji u reakciji.

Prosječna evidenciona stopa nezaposlenosti u FBiH za 2009. iznosi 44,88 posto, ali, navedeno je u reakciji, bitno je napomenuti da je anketnim istraživanjem Agencije za statistiku BiH utvrđeno da stopa nezaposlenosti iznosi 25,7 posto, a prema istraživanjima WB i MMF-a stopa nezaposlenosti iznosi od 17 do 23 posto.

"Izvor naprijed navedenih podataka su ovlaštene i relevantne državne i entitetske institucije i ustanove: Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, Federalni zavod za statistiku, Republički zavod za statistiku RS-a, Federalni zavod za PIO, Federalni zavod za zapošljavanje"
, navedeno je u reakciji koju potpisuje premijer FBiH Mustafa Mujezinović.

*****

Radio Slobodna Evropa zahvaljuje na pismu i očekuje da će premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović pozitivno odgovoriti na ranije upućen zahtjev za intervju.
XS
SM
MD
LG