Dostupni linkovi

Crnogorski Bošnjaci i Muslimani - jedan narod


مک کین «سرسخت»
مک کین «سرسخت»

Sastanak čelnika Foruma Bošnjaka i Matice muslimanske održan u Baru. Razmijenjene oštre riječi i optužbe između Husnije Redžepagića i Jusufa Kalamperovića.

Bošnjaci i Muslimani jedan su narod i ubuduće će sarađivati na svim projektima od zajedničkog interesa, konstatovano je sinoć na sastanku čelnika Foruma Muslimana Bošnjaka i Matice muslimanske. Medijatori u dugotrajnom sukobu predstavnika Bošnjaka i Muslimana oko nacionalnog identiteta, tokom kojeg su razmijenjivane i veoma oštre riječi i optužbe, bili su Husnija Redžepagić i Jusuf Kalamperović.

Bošnjaci i Muslimani su jedan narod i ubuduće će sarađivati na svim projektima od zajedničkog interesa, konstatovano je na jučerašenjem sastanku čelnika Foruma Bošnjaka i Matice muslimanske koji je održan u Baru. Ovom sastanku prethodila je duga i mučna polemika unutar muslimanskog etnosa koja datira još od popisa iz 2003. godine. Na tom popisu dio građana islamske vjeroispovijesti se nacionalno izjasnio kao Muslimani, dok se drugi dio upisao kao Bošnjaci. Nakon takvog izjašnjavanja i podjela jednog etnosa u dvije nacije uslijedile su oštre rasprave i uzajamno negiranje predstavnike dvije grupe. Nakon pune četiri godine suprotstavljene strane su sjele za pregovarački sto, a jedan od inicijatora susreta bio je i Jusuf Kalamperović, funkcioner vladajuće Socijaldemokratske Partije. Kalamperović u prethodnom periodu nije zastupao interese nijedne od zavađenih grupa, a više puta je ponovio da je po nacionalnosti Crnogorac, a po vjeroispovijesti musliman. Kalamperović za naš radio kaže da je bilo krajnje vrijeme da se razmirice između Bošnjaka i Muslimana u Crnoj Gori okončaju:

„Svaka podjela koja vodi ekstremnim stavovima, svađama, nesporazumima nije dobra ni za koga, pa ni za ovaj. Mislim da su bili vrlo razumni kada su prihvatili da konstatuju da se narod izjasnio kako se izjasnio, da svako ima pravo da se izjasni kako se izjasni, da treba prihvatit činjenicu da danas imamo kao nacionalnosti u Crnoj Gori i Bošnjake i Muslimane, da to nije nikakav razlog da jedni druge negiraju, jer to je činjenica, još manje je to razlog da se međusobno svađaju i treće da imaju puno, puno prostora za saradnju“.

Predsjednik Matice muslimanske Avdul Kurpejović kaže da mu je drago što su spuštene tenzije i da je cilj jučerašnjeg sastanka bio da se uspostavi saradnja između dva nacionalna identiteta:

„Pošto se radi o neprikosnovenim, ličnim pravima građana niko nema pravo da negira njihovo slobodno nacionalno izjašnjavanje, lično nacionalno izjašnjavanje, tako je došlo do toga da se prihvatilo da postoji, da je crnogorska stvarnost sada da postoje i muslimani i bošnjaci kao nacionalni identiteti i da sada treba u tom smislu da uspostavimo međusobnu saradnju o svemu onome što je od zajedničkog interesa za ta dva naroda ili posebnog interesa jednog i drugog naroda. Posebno smo tražili da ta saradnja bude na naučno istraživačkom radu, izdavačkoj djelatnosti, međusobnom uvažavanju i poštovanju. To je ono otprilike što bih ja za sada mogao da vam kažem“.

„Bošnjaci i Muslimani u Crnoj Gori su jedan narod koji se na posljednjem popisu statistički iskazao kroz dva imena“, kaže Suljo Mustafić, predsjednik Upravnog odbora Foruma Bošnjaka Muslimana.

„Moguće je da je do ovog sastanka trebalo doći i ranije, da je trebalo i ranije razgovarati o svim ovim pitanjima, međutim, vrijeme je potrebno da neke stvari sazru, pa tako i u ovom slučaju. Mi smo veoma zadovoljni time što smo konačno uspjeli da se usaglasimo oko toga da bošnjaci i muslimani u Crnoj Gori, bez obzira kako se ko izjasnio na posljednjem popisu stanovništva, pripadaju jednom nacionalnom biću“.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG