Dostupni linkovi

Građani pokušali da uklone mural Mladiću u Beogradu, pa ga precrtali srcem


Građani su čeličnim četkama pokušali da uklone mural, ali je akcija završena crtanjem srca koje prekriva Mladićevo lice. (Njegoševa ulica u Beogradu, 8. maja 2023)
Građani su čeličnim četkama pokušali da uklone mural, ali je akcija završena crtanjem srca koje prekriva Mladićevo lice. (Njegoševa ulica u Beogradu, 8. maja 2023)

Preko murala osuđenom ratnom zločincu i nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću u ponedeljak ujutro u Njegoševoj ulici u Beogradu crvenom bojom iscrtano je veliko srce.

Kako javlja portal Danas.rs, građani su čeličnim četkama pokušali da uklone mural, ali je akcija završena crtanjem srca koje prekriva Mladićevo lice.

Među građanima je, kako dodaje taj portal, bio i poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić, koji je i sam čeličnom četkom pokušao da mural ukloni sa fasade.

Mural posvećen bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, koji je pred međunarodnim sudom pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, naslikali su nepoznati autori u julu 2021. godine na fasadi stambene zgrade u centru Beograda, mesec dana nakon što mu je sud u Hagu potvrdio doživotni zatvor i građani su do sada više puta bacali farbu na njega.


Beogradska opština Vračar, na čijoj teritoriji se nalazi zgrada sa muralom Ratka Mladića, objavila je 9. decembra da je, u skladu sa propisima, uklonila mural na zahtev stanara zgrade. Međutim, mural je za manje od pola sata ponovo vraćen u prvobitno stanje. Kao i više puta do sada očistila ga je grupa nepoznatih mladića.

Sumnja se da autori murala pripadaju desničarskim i navijačkim grupama.

Preko 200 Mladićevih grafita u Beogradu 'komunalni problem'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00


Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić
osuđen je pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992.-1995. godine.

XS
SM
MD
LG