Dostupni linkovi

Da li je Disney nenamjerno naparavio paraodiju na krimsku krizu u svom posljednjem filmu?

”Muppets najtraženiji” imaće svjesku premijeru u petak, a film prati najtraženijeg svjetskog kriminalca, Kerimita žabu, uljeza sa jakim ruskim akcentom dok pokušava da “ukrade ono što se ne može ukrasti“ u Evropi.

U filmskom trejleru se najavljuje:

“Ovoga marta, najopasniji svjetski kriminalaca ima mnogo sličnosti sa najpoznatijom svjetskom žabom”.

A onda se čuje glas glavne zloće:

Constantine:“Nije lako biti zao“Upoznajte Constanitina “kriminalca broj 1” i zvjezdu novog Disney filma “Muppets najtrženiji” (“Muppets Most Wanted”)

Costantin je ubačen kao zla ruska varalica Kerimit žaba, u dobroćudnu lutkarsku američku grupu poznatu kao klan Mappets.

Ali ljubiteljima filma koji budu uspjeli da vide premijerno prikazivanje 21.marta, biće oprošteno ako nađu neke inenađujuće paralele u stvarnom životu sa globalnim političkim figurama. Recimo u dijalogu Dominca i Constantina:

Dominic:”Egzekucija bez greške, bravo“

Constantine:”Šta si očekivao od najopasnije žabe na svijetu i kriminalca broj 1.“

Pisan još u vrijeme dok je Hladni rat bio nešto sa čim su se zbijele šale, e da, i prije nedavnog upada Rusije na krimsko poluostrvo - film se u velikoj mjeri poigrava sa stereotipima Zapad vs Istok, koji vjerovatno neće izazvati mnogo smijeha u Moskvi.

Constantin pakleno fokuisran da ode u istoriju kao najveći svjetski kriminalac postavlja sebi cilj da zajedno sa svojim inferiorinim pratiocem Diminicom Badguy (lošim momkom), ukradu ono što se ne može ukrasti ("steal the unstealable") u Evropi.

Njegovi pokušaji da prevlada jak ruski akcenat dok govori eneglski podsjećaju na pokušaje ruskog predsjednika Vladimira Putina da govori engleski:


Paralele sa stvarnim događajima i ljudima se ne završavaju ovdje, kako se pokavarenost likova otkriva dalje u filmu.

Diminic se može zamijeniti sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim, koji se dugo vremena doživljava kao Putinov potčinjeni. Evo primjera:

Constanine:“Moj plan je blizu da bude završen, obezbijedićemo da moje ime uđe u istoriju kao najveći lopov svih vremena”

Diminic:“Misliš naša imena jel' da ?“

Constantine:“Naravno.Moje ime prvo, onda parazan prostor, pa prazan prostor, pa prazan prostor - tvoje ime“.

Glavna ženska uloga u filmu, Miss Piggy, može vas podsjetiti na njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja je znatno pooštrila svoju poziciju prema Rusiji od kako je kriza na Krimu eskalirala. Dijalog ide ovako:

Miss Piggy :"Ne želim da razgovaram sa tobom Kermite!Rekla sam da hoću da izađeš!“

Constantine:“ Nijesam siguran da ti znaš šta hoćeš“

Miss Piggy: ”Da znam.Upravo sam ti rekla”

Contstantine:”Šššš”

Muppetovcima se u početku Constantine udvara dok lansira svoj veliki plan, što opet povlači paralelu za usporedbu sa Putinovim obrazloženjima za aneksiju Krima: "zaštita lokalne ruske populacije".

Constantine kaže:“Sada vi dečki imate svu slobodu koju želite“

Kermit sam vjerovatno je bio najteži lik za izgradit.

Jednom kada se prevara otkrije, jedna uobičajno lagana i mirna žaba pretvara se u faktor stabilizacije i jednino biće sposobno za suprostavljanje Constantinu.

Da li je Kermit SAD? Predsjednik Brack Obama ?James Bond?

Kako je Kermit jednom reako: “Život je kao film.Napiši svoj sopstveni kraj.“
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG