Dostupni linkovi

MUP Kosova: Nepoznate osobe upućuju pretnje građanima na severu Kosova


Znak stop napisan protiv probnih kosovskih tablica
Znak stop napisan protiv probnih kosovskih tablica

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova je saopštilo 29. septembra da nepoznate osobe upućuju pretnje građanima na severu Kosova, odnosno da će pretrpeti "posledice" ukoliko uzmu probne RKS (Republika Kosovo) tablice.

U Severnoj Mitrovici su tokom noći, sa utorka na sredu, na automobilima sa srpskim registarskim tablicama zalepljeni flajeri, koji upućuju da na to da se ne smeju uzimati kosovske registarske tablice.

Sve ovo se dešava usled povećanih tenzija između Kosova i Srbije, nakon odluke Vlade Kosova da uvede recipročne mere za srpske tablice, zbog čega kosovski Srbi deset dana blokiraju prelaze na severu Kosova, Jarinje i Brnjak.

Prijeteće poruke preko probnih tablica
Prijeteće poruke preko probnih tablica

"Ministarstvo unutrašnjih poslova najoštrije osuđuje ove pretnje građanima", navode iz kosovskog MUP-a i dodaju da takvi oblici pretnji direktno utiču na stvaranje klime u kojoj se građani osećaju zastrašenima.

"Ove pretnje su neprihvatljive i ometaju slobodno kretanje ljudi i robe", navode dalje u saopštenju.

Podvlači se da je pretnja krivično delo i da će ove oblike i druge oblike pretnji istražiti Policija Kosova i da će se preduzeti mere u skladu sa zakonom.

MUP je pozvao sve građane sa srpskim registarskim tablicama da iste zamene probnim kosovskim.

Od prošle nedelje na severu Kosova grupa lokalnih Srba organizuje blokade na prelazima Jarinje i Brnjak nakon što je Vlada Kosova donela odluku da srpske registarske tablice moraju da se zamene probnim.

Radi se o recipročnoj meri Kosova prema Srbiji, jer su građani Kosova sa RKS (Republika Kosovo) tablicama od 2011. godine na teritoriju Srbije mogli da uđu samo sa probnim tablicama.

Ponovo barikade na sjeveru Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Ova mera se poklapa sa isticanjem petogodišnjeg roka u kome je Kosovo prihvatilo da na svojoj teritoriji produži važenje statusno neutralnih KS (Kosovo) tablica a koje je Srbija prihvatila Briselskim sporazumom. Rok za važenje KS tablica je istekao 15. septembra 2021.


Istovremeno, kosovske vlasti su najavile da će biti konfiskovane sve tablice koje izdaju organi Srbije za gradove na Kosovu kao što su KM (Kosovska Mitrovica), PR (Priština), UR (Uroševac), PZ (Prizren) GL (Gnjilane) i tako dalje.

Ove tablice su za kosovske vlasti "nelegalne" i one su se do sada koristile samo na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

XS
SM
MD
LG