Dostupni linkovi

MUP: Ismail nije tražio azil u Crnoj Gori


Izbjeglice na balkanskoj ruti, ilustrativna fotografija
Izbjeglice na balkanskoj ruti, ilustrativna fotografija

Iako je tokom suđenja Sirijac Ali Ilhan Ismail (55) najavio da traži azil u Crnoj Gori zbog straha od Al Kaide i Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) za sada se po pitanju azila nije obraćao nadležnim crnogorskim organima, potvrđeno je RSE u MUP-u Crne Gore. U kotorskom Sudu u kome se protiv ovog Sirijca vodi krivični postupak zbog lažnog pasoša, nemaju detaljnije podatke o identitetu Ali Ilhana Ismaila.

Povodom informacije da je Sirijac Ali Ilhan Ismail /55/, koji je ljetos uhapšen na tivatskom aerodromu pošto je redovnom kontrolom utvrđeno da ima lažni pasoš, rekao tokom suđenja za ovo djelo da će u Crnoj Gori tražiti azil, jer ga, kako tvrdi "traži Al Kaida i`Islamska država`. "Oni su ubili cijelu moju porodicu, imam dokaze za to", kazao je, kako prenose mediji, Ismail u sudnici Osnovnog suda u Kotoru. U Kancelariji za azil pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore (MUP-a CG) smo tražili informaciju da li im se Sirijac Ali Ilhan Ismail obraćao sa zahtjevom da dobije azil.

Savjetnica za medije u crnogorskom MUP-u Mirjana Ivanović je za program Radija Slobodna Evropa kazala:

„Lice za koje ste iskazali interesovanje nije podnijelo zahtjev za azil Direkciji za azil MUP-a Crne Gore. Zahtjev za azil mora biti formalno podnijet, a o njemu će biti odlučeno u skladu sa Zakonom.“

Podsjetimo, mediji su prenijeli i da je tokom suđenja Ali Ilhanu Ismailu u kotorskom Sudu došlo se do oprečnih informacija da je on, u stvari, porijeklom iz Turske, te da ima drugo ime pod kojim se predstavljao, a utvrđeno je i da je često mijenjao slike na ličnim dokumentima.

Portparolka Osnovnog suda u Kotoru Vesna Pejović je kazala u kojoj je fazi krivični postupak protiv Sirijca Ali Ilhana Ismaila.

„U predmetu ovog Suda poslovni br. K291/15 vodi se postupak protiv okrivljenog Ali Ilhana Ismaila zbog produženog krivičnog dijela falsifikovanja isprave iz Člana 412 stav 2 , u vezi stava 1 u vezi sa Članom 49 KZ Crne Gore.

Za sada nemamo novih podataka o okrivljenom. Niti bližih podataka o njegovom identitetu. Glavni pretres u ovom krivičnom predmetu je zakazan za 21. januar ove godine, a postupajući sudija u ovom slučaju je sudija Momirka Pešić.

Crnogorski mediji su prenijeli i da se u namjeri da bude bude utvrđen pravi identitet ovog lica predmetni sudija obratila Ambasadi Turske u Podgorici i da je Ali Ismaila obavijestila da je od Amabasade dobila odgovor u kojem traže da im se dostave sva njegova dokumenta, iz spisa predmeta, kako bi izvršili detaljne provjere.

Međutim, ove medijske navode sekretarka Suda u Kotoru Vesna Pejović nije mogla da komentariše. Pejović je objasnila:

U ovom momentu ne mogu saopštiti više podataka jer bi to bilo protivno objektivnom i pravednom vođenju postupka“.

Mediji navode i da se identitet ovog Sirijca i dalje provjerava preko Interpola, i da dosadašnje provjere nisu dale konkretne rezultate. Ovim povodom smo se obratili i Kancelariji crnogorskog Interpola u Podgorici ali do trenutka slanja ovog izvještaja odgovor nijesmo dobili.

XS
SM
MD
LG