Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sigurnosna konferencija u Münchenu: Svijet je na 'ivici sukoba'


Posljednje sigurnosne provjere uoči konferencije, München

Ovogodišnja konferencija o sigurnosti u Münchenu, od 16. do 18. veljače, odvija se u trenutku brojnih izazova s kojima se suočava globalna zajednica, uključujući nuklearne aktivnosti u Sjevernoj Koreji, zastoj u ratu u istočnoj Ukrajini i sukob u Siriji.

Odnosi Zapada i Rusije sve su napetiji a, kako je predsjedavajući konferencije Wolfgang Ischinger upozorio, svijet je na "ivici sukoba".

Ischinger je skrenuo pažnju i na eskalaciju tenzija između Washingtona i Pjongjanga, napete odnose NATO-a i Rusije, kao i moguće ugrožavanje sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, te "rastućem nacionalizmu" koje vodi "slabljenju nekih temeljnih načela međunarodnog poretka".

"U posljednjih godinu dana svijet se približio – i to previše – rubu velikog sukoba", napisao je Ischinger u svom izvještaju koji je objavljen prije početka skupa.

Organizatori su rekli kako je u dnevni red konferencije stavljen naglasak na ulogu Europske unije u svijetu, kao i na odnose s Moskvom i Washingtonom čiji čelnici neće biti u Münchenu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je 2007. na konferenciji iskoristio svoj nastup kako bi opominjao Sjedinjene Države zbog, kako je rekao, "opasne i destabilizirajuće uloge u svijetu", šalje ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u München.

Američkog predsjednika Donalda Trumpa zastupaju ministar obrane Jim Mattis, savjetnik za nacionalnu sigurnost Herbert Raymond McMaster i direktor CIA-e Mike Pompeo.

Jedna od tema koja će biti u središtu pažnje je sukob u Ukrajini.

Sastanak predstavnika Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske održat će se na marginama konferencije.

Analitičari ne očekuju da će ruski šef diplomacije u obraćanju konferenciji u subotu reći nešto novo, ali će sigurno naglasiti da bi Moskva i Washington morali produbiti suradnju koja nije bila na zavidnoj razini u vrijeme administracije bivšeg predsjednika.

Direktor Centra za SAD i Evropu u Brookings Institutu Thomas Wright kaže kako se Rusija nada partnerstvu sa SAD-om na određenoj razini, iako je administracija oko toga podijeljena.

Naime, administracija predsjednika Trumpa uglavnom je na kursu prethodne administracije zbog ruske aneksije poluotoka Krima i njihove potpore separatistima na istoku Ukrajine.

No naznaka suradnje ima.

Trump je u prosincu istaknuo bilateralnu suradnju s Moskvom oko sprječavanja planiranih terorističkih napada Sankt Peterburgu.

Trojica direktora ruskih sigurnosnih agencija, od kojih je jedan na listi američkih sankcija, sastali su se prošloga mjeseca u Washingtonu s američkim kolegama.

U München stižu i britanska premijerka Theresa May, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, izraelski, francuski, turski, irački premijer, kao i predstavnici zemalja Zapadnog Balkana, među kojima kosovski predsjednik Hašim Tači i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG