Dostupni linkovi

Multietnička podrška Poplašenu


Ne smiruju se reakcije nakon što je Dom naroda Parlamenta BiH za člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja u utorak imenovao Nikolu Poplašena, poznatog po tituli četničkog vojvode i osporavanju države BiH. On je za sarajevsku TV 1 izjavio da se tom titulom ponosi.

Nakon što je javnost saznala da bi Poplašen, ako odluku Doma naroda Parlamenta BiH bude slijedio i Predstavnički dom, mogao upravljati kvalitetom visokog obrazovanja u BiH, pronašli smo podatak da se na ovaj konkurs prijavio 21 kandidat.

Rang lista svih kandidata i prva četiri izabrana
Rang lista svih kandidata i prva četiri izabrana

Privremena zajednička komisija oba skupštinska doma je, nakon provedenog intervjua i bodovanja kandidata, sastavila rang listu na kojoj je od četiri kandidata koliko je birano, Poplašen zauzeo drugo mjesto.

Na prvom je Momčilo Pelemiš, na trećem Midhat Jašić, a na četvrtom Marinko Jurilj. Ispod crte su naprimjer ostale univerzitetske profesorice Lamija Tanović i Nermina Zaimović-Uzunović.

Na web stranici Parlamenta može se pronaći i audio zapis na kojem predsjedavajući Doma Ognjen Tadić sumira rezultate glasanja, kojem je prethodilo izvođenje himne BiH, kojom počinju zasjedanje u Parlamentu:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Politički direktior SDP-a Damir Mašić potcrtava da je Polašen dobio veliki broj “multietničkih glasova”:

“Nažalost, glasovi nisu došli samo iz iz jednog konstitutivnog naroda nego, radi se o pojedincima i o političkim starnkama iz sva tri konstitutivna naroda. Za je glasalo šest delegata Doma naroda iz Federacije i dva iz Republike Srpske. I zaista ne znam na koji način, oni mogu opravdati svoje dizanje ruke i svoj glas za Nikolu Poplašena”, komentariše Mašić.

Profesor Univerziteta u Tuzli, dr Zlatan Begić, član Asocijacije “Akademac” (Asocijacija za unapređenje visokog obrazovanja), kaže da je Poplašenovo imenovanje logičan slijed nelogičnosti u političkom i akademskom životu BiH.

„Kod nas je visoko obrazovanje odavno poplašeno i bez Nikole Poplašena. Ovo je samo šlag na tortu koju su složili i koju slažu zadnjih dvadeset godina ljudi koji upravljaju univerzitetima, a i politički centri moći, koji te ljude instaliraju na vodeće funkcije. Problem jeste Poplašen sa svim onim što on jeste i sa svojom prošlošću, ali mi na svakom javnom univerzitetu imamo svoje Poplašene koji su nas doveli na niske grane i u naučnom radu i u kvaliteti studiranja“, konstatuje Begić.

Nikola Poplašen je u izjavi za TV 1, pored ostalog, komentarisao ključni podatak iz svoje biografije, da je zvanično proglašen za četničkog vojvodu:

''Što se tiče vojvode i ovoga o čemu pričate naravno da jesam, i to s ponosom. Samo, to nema nikakve veze s vojnim djelovanjima, zbivanjima u toku rata. Nije u toku ovog perioda postojala četnička vojska, niti četničke jedinice. Niti je vojvoda zapovjedno mjesto'', rekao je Poplašen za TV1.

Potpredsjednica “Naše stranke” Sabina Čudić, koja se među prvim usprotivila odluci da Poplašen “popravlja” kvaitet visokog obrazovanja svoje razloge objašnjava ovako:

„Jedan je ugao, naravno, recikliranje imena, ratnih imena iz 90-tih, što mislim da je posebno problematičan trend i na kraju krajeva, simbolička poruka koju šaljemo novim generacijama, i simbolički funkcija koju će, nažalost, ta osoba obnašati. Mislim da je poruka retrogradna – vraćanje u prošlost, i jako problematična. Drugo, ako pogledate da je od 21 kandidata ta osoba visoko rangirana, na drugom mjestu, postavlja se pitanje – kojim su se kriterijima vodili članovi te komisije“, kaže Sabina Čudić.

Sabina Čudić takođe navodi da su neprihvatljivi razlozi onih koji su glasali za Poplašena i objašnjenja koja se uglavnom svode na ovo:

"Nismo htjeli biti prepreka evropskim integracijama i reformskoj agendi, pa smo glasali" - za čovjeka koji je jasno i otvoreno, kontinuirano, čak i nakon ovog izbora, protiv Evropske unije.

Evidentno je da je izbor postojao i da je izbor jasno i glasno napravljen od strane komisije koja je imenovala Odbor, što su zatim potvrdili Delegati Doma naroda kojeg čine mnoga zvučna politička imena, tako da nema sumnje da se radi o jednom licemjernom odnosu.

Profesor dr Zlatan Begić smatra da su građani BiH ti, koji biraju političare, a koji biraju Poplašena.

„Građani su birali te političare i te politike. Građani stoje iza tih politika posljednjih dvadeset godina i tu nema nikakve isprike za građane. Onih 50 posto što ne izađe na izbore, oni su su između ostalog pomogli da politike koje su razarale ovu zemlju, dovedu takvog čovjeka u ono što se zove kontrola kvaliteta visokog obrazovanja. E, ja im sada čestitam Nikolu Poplašena!“, zaključuje Begić.

XS
SM
MD
LG