Dostupni linkovi

Muke povratnika u Zubanj: Kako do struje


Povratnici u selo Zubanj na području opštine Rudo prije nekoliko dana ostali su bez struje. Sa mreže kojom je i prije rata ovaj pogranični dio BiH dobijao struju iz susjedne Srbije otkačile su ih ekipe Elektrodistribucije Priboj.

Mještani priznaju da su struju koristili nelegalno jer njihove zahtjeve da se to pitanje riješi niko nije uzimao ozbiljno. Podrške najmanje imaju od bh. vlasti sa svih nivoa, dok je sličan problem u postupku rješavanja kada je u pitanju srpsko selo Sjeverin, koje dobija struju iz BiH.

Radnici Elektrodistribucije iz Priboja prije nekoliko dana su, duboko u teritoriji BiH, demontirali trafo-stanicu u selu Zubanj i stanovnike nekoliko sela ovog dijela Općine Rudo ostavili bez struje.

U izjavama za srbijanske medije predstavnici pribojske elektrodistribucije su kazali da su Srbi iz Jezera i Ravnih njiva, te Bošnjaci iz Zubnja bili udruženi u krađi struje. S druge strane, Ferid Kadrispahić ističe kako je i sam, dva puta, putovao u Priboj i tražio da ga legalno priključe na sistem:

„Mi smo 1998. godine, po njihovim riječima, raspisali javni poziv u nekom listu, koji je rekao ja se stvarno ne sjećam, da se svi oni kojima su uništena električna brojila preregistruju, da se nabave nova i ugrade. Ja sam samo krako prokomentarisao: ’Direktore, šta sam to ja mogao 1998. godine da dođem u Srbiju da tražim, odnosno na što da tražim?’“, priča Kadrispahić.

U Zubnju je obnovljeno 15 kuća, samo dvije uz pomoć federalnog i državnog ministarstva za izbjeglice, dok su ostale povratnici gradili sami.

„Vratio sam se prije četiri godine. Od svojih sredstava sam napravio kuću. Povukla me želja za rodnim krajem, za prošlošću mojih predaka, za moga oca, i zbog ovih komšija, rođaka koji su isto ovdje napravili kuće“, kaže Mehmed Kadrispahić.

Povratnici u selo Zubanj
Povratnici u selo Zubanj
U državnim granicama ispresijecanom prostoru povratnici navode primjer srbijanskog sela Sjeverin koje se strujom snabdijeva iz Rudog u Bosni, a račune plaća u Srbiji. Zato očekuju da se u rješavanje ovog problema uključi Vijeće ministara BiH.

„Imaš tamo ministra vanjskih poslova da uspostavi kontakt. Imaš ministra vanjske trgovine, imaš ministra za ljudska prava itd.. Mjesna zajednica Sjeverin koja pripada opštini Priboj i koja je veća bar 50 puta od ovih 15 kuća ovdje, je u Srbiji, ali se napaja i strujom i vodom i telefonom iz BiH, tačnije sa ruđanske opštine“, navodi Ferid Kadrispahić.

Druga, skuplja varijanta je izgradnja dijela mreže iz pravca Rudog, kaže Mehmed Kadrispahić:

„Mi se nadamo da će naša vlada sa Vladom RS dogovoriti nešto da se napravi neki naš, bosanski vod, koji nije daleko odavdje. Tri kilometra od našeg sela ima selo koje ima i trafo-stanicu i struju.“

Iako u zavičaju ne borave tokom cijele godine, povratnici u Zubanj spriječili su nestanak ovog u ratu porušenog mjesta. Očistili su korov, obrađuju zemlju, uređuju voćnjake. Kada bi imali osnovne uvjete za život, kaže Refik Mujezinović, mogli bi se nadati da im se putovanje u 130 kilometara udaljeno selo od Sarajeva, konačno i isplati.
XS
SM
MD
LG