Dostupni linkovi

Muhović: Formiranje Karate saveza BiH istorijski je čin


Meris Muhović (lijevo), vicešampion Evrope, i Denis Muhović, potpredsjednik Karate saveza BiH i reprezentativac u karateu, 10. maj 2016.
Meris Muhović (lijevo), vicešampion Evrope, i Denis Muhović, potpredsjednik Karate saveza BiH i reprezentativac u karateu, 10. maj 2016.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine nedavno je donio odluku da ujedini karate subjekte i napravi krovni Karate savez BiH. Prednosti ujedinjenja su velike, a prije svega stvorit će se zdrava konkurencija, čime će bh. karatisti sve češće osvajati medalje.

Zajednički cilj ujedinjenih karate subjekata su Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine – rekao je u razgovoru za RSE Denis Muhović, potpredsjednik Karate saveza BiH, bh. reprezentativac u karateu, te jedan od najuspješnijih trenera u Bosni i Hercegovini.

RSE: Nakon više od 20 godina došlo je do ujedinjenja karate subjekata u Bosni i Hercegovini i formiranja Karate saveza BiH. Šta to ujedinjenje znači za ovaj sport, ali i za karatiste?

Muhović: To je istorijski čin za nas u karate sportu. Imali smo dva Saveza, na nivou Federacije BiH i na nivou Republike Srpske (RS). Jedan savez je bio priznat od evropskih i svjetskih karate federacija, a jedan je bio priznat u Svjetskoj karate konfederaciji (WKC). Odlukom da je karate olimpijski sport i da će 2020. godine biti u programu Olimpijade u Tokiju, Olimpijski komitet BiH je učinio veliki napor, sve te sudionike uključio je u jedan proces, koji je trajao pola godina, kako bi se napravio dogovor da u konačnici imamo jedna savez, tj. jedan savez u RS-u i jedan Savez u Federaciji, koji će prema Zakonu o sportu činiti krovni Savez BiH.

Velika je stvar što će takmičari iz jednog i iz drugog saveza (Federacije BiH i Republike Srpske) imati jednake šanse, bez diskriminacije, a tako ćemo imati jaču konkurenciju među takmičarima, čime dobijamo kvalitet.

Jedna od prvih odluka nakon ovog ujedinjenja bila je odlazak na Evropsko prvenstvo, a sa tog takmičenja se vraćamo sa srebrenom medaljom. Velika je stvar što će takmičari iz jednog i iz drugog saveza imati jednake šanse, bez diskriminacije, a tako ćemo imati jaču konkurenciju među takmičarima, čime dobijamo kvalitet. Iskreno se nadama da ćemo poslije ovih rezultata i ovim ujedinjenjem imati bolje takmičare u svim kategorijama. Pred nama je cilj da ovako ujedinjeni nastupimo i na Olimpijskim igrama 2020. godine.

RSE: Kakve je procedura uvrštavanja nekog sporta u program Olimpijskih igara?

Muhović: Potrebno je da prođe pet do šest godina prije same Olimpijade kako bi se određeni sport našao na programu. Prošli put je umjesto karatea ušao golf, a znamo i razloge, jer su u tom sportu uložena ogromna sredstva.

Iako je karate jedan od najmasovnijh sportova na svijetu, golf je tada imao prednost. Sada imamo priliku da 2020. godine nastupimo i mi ćemo tu priliku iskoristiti. Pored toga što je to najpopularniji sport, karate je jedan od najkvalitetnijih sportova.

RSE: Odluku da se formira krovni Karate savez u Bosni i Hercegovini pohvalio je i visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, tokom podnošenja izvještaja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Na kakve ste prepreke nailazili dok ste djelovali razjedinjeno, tačnije svaki (entiteski) savez sam za sebe?

Muhović: Prepreke su bile ogromne, a to posebno razumiju oni koji vode klubove i oni koji su bili lideri strukovnih saveze. Nismo dozvolili da sportisti trpe, ali su bile ogromne posljedice, prije svega, u načinu finansiranja. Nisu nas prihvatala resorna ministarstva i nisu nas shvatala ozbiljno, jer smo uvijek imali dvije aplikacije. Dok mi dokažemo ko je legitiman, a ko nije, sredstva su bila usmjerena na neke druge sportove.

S druge strane, sama ta konkurencija i kvalitetet, te mogućnosti za takmičenja koja su bila minimalna, unazadila su karate. Gubili smo, jer nas u evropskim i svjetskim karate federacijima nisu prepoznali kao reprezente.

Zahvaljujem se visokom predstavniku (Valentin Inzko) koji je prepoznao napor da se ujedinimo. Mi smo jedan od pozitivnih primjera kako se može, uz mnogo kompromisa, naći rješenje za dobrobit ovog sporta u Bosni i Hercegovini.

Karatisti Bosne i Hercegovine
Karatisti Bosne i Hercegovine

RSE: Do sada karatiste država nije dovoljno pazila. To dokazuje i Vaš odlazak na Evropsko prvenstvo u Francusku – kombijem. Šta mislite, da li će država, nakon ujedinjenja, biti darežljivija prema karatistima?

Muhović: Iskreno se nadam da će napokon država, tj. Ministarstvo civilnih poslova BiH, preuzeti obavezu finansiranja reprezentativnih selekcija. Mi jesmo reprezenti države i najbolji ambasadori, jer na evropskim i svjetskim takmičenjima osvajamo najveća priznanja. Ali, do sada su reprezentativni nastupi finansirani putem klubova, a oni su do novca dolazili preko lokalnih zajednica ili kantonalnog nivoa. To nije dovoljno da bi se realizovali svi projekti koje klubovi i reprezentativne selekcije treba da ispoštuju. Često smo na takmičenja išli u toj "kokuznoj" varijanti, bez obzira što smo išli po rezultat.

Mi smo ove godine otišli na Evropsko prvenstvo kombijima, pa sam ja, kao potpredsjednik Saveza i kao selektor, vozio 800 kilometara do Montpelliera i nazad, kako se takmičari ne bi zamarali vožnjom. Nakon 20 sati vožnje potrebno je dva dana odmora. Nadamo se da će biti osiguran budžet za vrhunske sportiste na državnom nivou, kojim će se razvijati sport.

RSE: Kakvi su Vaši planovi?

Muhović: Planovi su da se reprezentativcima u karateu osiguraju adekvatni uslovi i adekvatna kompenzacija, sve ono što je potrebno, kako bi se ostvarili vrhunski rezultati. Iskreno se nadam da ćemo na Svjetskom prvenstvu u Linzu u oktobru ostvariti vrhunske rezultate. Mi smo ih i do sada imali.

Karatista Admir Zukan, koji je osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu, bio je jedini iz regije koji je ostvojio medalju. Nadam se da će i ove godine Bosna i Hercegovina biti prepoznatljiva kao možda jedina zemlja na Balkanu, koja je u vrhu svjetskog karatea.

XS
SM
MD
LG