Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mugošina briga za penzionere dio predizbornog marketinga?


Ilustrativna fotografija, Foto: Vesna Anđić
Izgleda da su se vlast i opozicija u Podgorici i pred ove izbore sjetili penzionera i, njihovog, kako navode – teškog položaja. Penzioneri su, zahvaljujući gradonačelniku Miomiru Mugoši, bili glavna tema današnjeg zasjedanja SO, koja je trebalo da se izjašnjava o budžetu Opštine za prošlu godinu.

Mugošin zahtjev da se u dnevni red, po hitnom postupku uvrste tačke o neophodnosti gradnje stanova i doma za penzionere, opozicionari ali i Mugošine dosadnje koalicione kolege iz SDP, nazvali su predizbornim marketingom.

Gradonačelnik Mugoša je zahtjev za stavljanje tačaka o penzionerima na dnevni red, ovako obrazložio:

,,Izuzetno veliki broj penzionera veoma pozne dobi ali i ovi mlađi penzioneri, nijesu riješili stambeno pitanje. Mislili smo da im na ovaj način pomognemo."

Miomir Mugoša, Foto: Savo Prelević
Gradonačelnikova briga zbog teškog položaja penzionera dotakla je i odbornički klub SDP, odnosno potpredsjednika SO Đorđija Suhiha, koji je Mugoši, međutim objasnio da bi o gradnji stanova i doma za penzionere trebalo razgovarati poslije izbora.

,,Smatramo da nije u redu da se 10 dana pred izbore, u jeku izborne kampanje, pokreće ovako važno pitanje i time se koristi u predizborne svrhe. Smatramo da o ovom pitanju treba razgovarati i odlučivati u redovnim političkim odnosima, uz učešće i mogućnost svih partija da iznesu svoj stav."


Mugoša, međutim, kaže da je njegov prijedlog u skladu sa Zakonom i Poslovnikom:

,,U skladu je sa članom 32, Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je propisano da Opština učestvuje u obezbjeđenju uslova i unaprijeđenju socijalne, zdravstvene i dječje zaštite, i u skladu je sa Akcionim planom socijalne zaštite starih lica za period 2010 do 2012 i zato sam predložio da se ovo usvoji po hitnom postupku. Ispoštovali smo proceduru."

Odbornik SNP Zoran Lakušić savjetovao je gradonačelniku da penzionere kojima bi da pred izbore gradi stanove, kao prvu pomoć ustupi svoje 3 kuće i imanje na Marezi. Gradonačelnik mu je uz osmjeh samo odmahnuo rukom.

Za jednokratnu upotrebu

Lakušićev partijski kolega Jovo Pejović saglasan je sa stavom SDP da o pomoći penzionerima glavnog grada treba raspravljati poslije izbora.

,,Jer se ovdje isključivo radi o predizbornoj kampanji DPS. U izbornom programu koalicije ,,Bolja Podgorica, bolja Crna Gora" jedno od ključnih mjesta ima pitanje rješavanje stambenih pitanja i doma penzionera. Ja se zalažem da se već na prvoj narednoj sjednici novog saziva donese jedna takva odluka. Ovo sada je veoma providno."

Sada mu trebaju glasovi penzionera, sada je odjednom veliki dušebrižnik za penzionere. Hoće da im napravi stranove i dom. Pa, imao je četiri godine da to učini.
Zahtjev gradonačelnika Mugoše da se po hitnom postupku u dnevni red uvrste tačke o gradnji stanova i doma za penzionere, za odbornike NOVE predstavlja inicijativu za jednokratnu upotrebu u predizbornoj kampanji. Vasko Kljajić:

,,Sada mu trebaju glasovi penzionera, sada je odjednom veliki dušebrižnik za penzionere. Hoće da im napravi stranove i dom. Pa, imao je četiri godine da to učini. Ni jednog trenutka nije ni pomislio da nešto tako uradi, da pokrene tu inicijativu. Svi smo mi ovdje za to da se penzionerima stvore uslovi za normalan život."

Penzioneri su danas, ni krivi ni dužni, uspjeli da odgode rasopravu o budžetu Opštine za prošlu godinu i optužbama opozicije da je vlast u tom periodu nedomaćinski trošila novac građana glavnog grada i učestvovala u brojnim slučajevima korupcije.

Pročitajte i ovo:
Opozicija optužuje vlast za pritisak na birače

Ostaje samo da se vidi ko će profitirati od priče o položaju penzionera na izborima 23. maja.
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG