Dostupni linkovi

Đukanović brani Mugošu


Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Komentarišući slučaj napada gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, njegovog sina i vozača na novinara i fotoreportera Vijesti, crnogorski premijer Milo Đukanović, Mugošin partijski šef, kazao je da medijsko nasilje često može: "generisati drugo nasilje".

Osvrćući se na incident u kome je novinaru i fotoreporteru, kako tvrde u "Vijestima", prijećeno i pištoljem Đukanović je rekao:

"Kada govorimo o medijskom nasilju imam na umu da veoma često u našim uslovima vlasnici i predstavnici nezavisnih medija zaogrnuti plaštom posvećenosti demokratiji i slobodi javne riječi znaju da pokrenu potpuno lične neprincipijelne ratove protiv određenih ljudi ugrožavajući njihov dignitet."

On je dodao da je problem "što takva zloupotreba medija ugrožava dostojanstvo nekih ličnosti koje", kako je objasnio, "nemaju dovoljno demokratskog kapaciteta da svoju ličnost dostojanstveno zaštite.

Komentarišući tu poruku, glavni urednik nedjeljnika "Monitor" Esad Kočan kaže da se još jednom uvjerio da je Đukanović veoma dosljedan političar:

Perverzija logike


"Vi se sjećate da je on bio kreator one politike koja je zajedno sa Miloševićem vojničkom čizmom pregazila gotovo čitavu bivšu Jugoslaviju. Sjetite se Dubrovnika, Sarajeva, Srebrenice. U svakom od tih napada naše snage su se samo adekvatno branile. One su uzvraćele na napade neprijatelja. Taj obrazac zamjene teza, perverzije logike do kraja, cinizma kojem se gubi svaki trag logike i svaki trag moralnog suosjećanja za drugom osobom to je ono što je bila elementarna konstanta na politike devedesetih i to je, na žalost, konstanta i danas."


Podgorički advokat Radomir Prelević kaže da ne razumije konstrukciju "medijsko nasilje" i da tako nešto, prema njegovom mišljenju, ne postoji:

"Drugo, da ne postoji razlog koji opravdava ugrožavanje slobode izražavanja. Bez obzira kako su se nekome svidjele i ne informacije, dokle god su one u okviru široko poznatih pravila o slobodi izražvanja, posebno profesionalaca novinara i tako dalje onda zaista ne mogu biti korišćene za opravdavanje nasilja nad novinarima."

Zato, vjeruje Radomir Prelević, Đukanovićava izjava ide na štetu slobode izražavanja u Crnoj Gori:

"Jer je napravljeno izjednačavanje između medijske djelatnosti i prosto rečeno neke siledžijske djelatnosti, nečega što se kvalifikuje iz prve ruke kao krivično djelo ili prekršaj."


I Ranko Vujović, izvršni direktor Udruženja nezavisnih elektronskih medija, kaže da primjeri medijskog neprofesionalizma ne smiju biti povod za fizički obračun sa novinarima što se, napominje on, nikako ne odnosi na konkretan slučaj Miomira Mugoše:

"Iako postoji neprofesionalni rad novinara to ne znači da oni koji su oštećeni treba nasiljem da reaguju na to, a mislim da se u konkretnom slučaju radilo o profesionalnom obavljanju svog posla, tako da ova situacija nije direktno vezana ni za kakvo medijsko nasilje."

Premijer pohvalio i policiju

Urednik Televizije "Vijesti" Vladan Mićunović kaže za naš radio kako uopšte nije iznenađen ovakvim razvojem događaja:

"Siguran sam da ni sam Đukanović ne vjeruje u to što govori, ali jednostavno više nema kud. Ako su bili u stanju da poture vozača, ljekara i direktore domova zdravlja i da izmisle da je Mihailo Jovović nekoga udarao i maltretirao onda je na toj istoj liniji nastojanje premijera da sramotu zvanu Miomir Mugoša, nešto što ne zaslužuje ništa osim prezira, prišije drugima."

Inače, unutrašnja kontrola crnogorske policije počela je istragu o tome da li su u noći 5. avgusta policajci koji su došli na lice mjesta poštovali zakonsku proceduru.

Povodom policijske istrage oglasio se i premijer Đukanović tvrdeći da je policija obavila profesionalno svoj posao.

Da li je tom izjavom Đukanović prejudicirao konačan epilog istrage Unutrašnje kontrole i da li njegova izjava može uticati na sprovođenje kontrole pitali smo Aleksandra Zekovića, člana Savjeta za građansku kontrolu rada policije:

"Ponovo jedan visok, ključni, mogao bih reći, ključni, državi funkcioner kao što je premijer ponovo ne dozvoljava ključnim državnim institucijama da gotovo rade svoj posao kada je riječ o provjeri primjene policijskih ovlašćenja u konkretnom slučaju. Čini mi se da ni direktor Uprave policije koji je ranije u tom kontekstu istupio, a sada ni premijer, gotovo kao da nijesu svjesni svog položaja i pozicije, ali i crnogorskog puta u Evropsku uniju, pa svojim javnim istupima gotovo kao da ne žele dozvoliti mjerodavnim institucijama za to da rade svoj posao. Mislim da to nije u svakom slučaju dobra poruka i ne mogu da shvatim da oni na ovaj način žele dobro Crnoj Gori i vladavini prava u njoj. U svakom slučaju, ako to kaže osoba kao što je Đukanović, a znamo da je on gotovo nosilac cjelokupne političke i druge moći u ovoj državi, meni se onda čini da je ovo veoma jasan signal i svima onima koji se bave ovim poslom, koji će se baviti provjerom primjene policijskih ovlašćenja u konkretnom slučaju, da je to jasna poruka ustvari kako treba da rade. Ja opet jednim dijelom želim da vjerujem u profesionalizam svih tih institucija koje su eto dužne da se u ime građana Crne Gore se bave i prate rad policijske organizacije, odnosno da je kontrolišu, ja opet očekujem da će oni imati taj minimum profesionalnog digniteta i da neće prihvatiti ovaj vid pritiska koji očigledno na njih vrši i direktor Uprave policije i premijer. Generalno da zaključim, mislim da se ne radi o dobroj poruci, mislim da sada ni premijer, a ranije direktor Uprave policije, ne čine dobro Crnoj Gori time što ne dozvoljavaju mjerodavnim institucijama da rade svoj posao i mislim da je ovo jedan evidentan i veoma jasan pokušaj nametanja određenih rješenja."
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Pogledajte komentare (6)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG