Dostupni linkovi

Mugoša bi da proda zemljište, ali nema pravnog osnova


Miomir Mugoša
Miomir Mugoša
Vrhovni sud je, prije nekoliko dana, poništio ugovor o prodaji više od 15 hiljada kvadrata gradskog zemljišta, kompaniji Carine za svega dva i po miliona eura.

Aranžman je od početka kontroverzan jer je kompanija Carine pobijedila na tenderu sa ponudom od 13 i po miliona, a ugovor o prodaji zemljišta u podgoričkom naselju Stari aerodrom je 2007. godine sklopljen na svega dva i po miliona eura.

Nakon pobjede na tenderu, kompanija Carine odustaje zbog naknadne procjene da im je cijena previsoka, da bi potom tražila da ipak kupi plac radi takozvane doparcelizacije, ali za 11 miliona manje.

Grad i Carine sklapaju ugovor na dva i po miliona, a nevladina organizacija MANS podnosi krivičnu prijavu. Cio posao konačno pada na Vrhovnom sudu, a gradonačelnik Miomir Mugoša najavljuje da će se, nakon povratka u prvobitno stanje, primjeniti novi, sada važeći Zakon o državnoj imovini.

Pošto Mugoša tvrdi da je posao bio pravno utemeljen i potpuno čist, te da novi zakon to i potvrđuje, takva najava bi se mogla protumačiti i kao namjera da se iznova, u novim pravnim okolnostima, sklopi isti aranžman.
Gošović: I pored novodonesenog Zakona o državnoj imovini ne postoji mogućnost da dođe do zaključenja ugovora sa sadržinom koja je bila u ranijem periodu.

Po mišljenju funkcionera opozicione Socijalističke narodne partije Nevena Gošovića, tako nešto ipak nije moguće.

"I pored novodonesenog Zakona o državnoj imovini ne postoji mogućnost da dođe do zaključenja ugovora sa sadržinom koja je bila u ranijem periodu iz prostog razloga što bi to bilo urađeno ponovo na štetu imovine glavnog grada, odnosno državne imovine. Svakako da postoji interes glavnog grada da se na njegov zahtjev provede postupak kompletiranja te urbanističke parcele u smislu odredbi novodonesenog zakona o državnoj imovini i da tu cijenu za ovih 3.339 kvadratnih metara Carinama plati glavni grad neposrednom pogodbom, a da zatim glavni grad raspiše tender za dodjelu tog zemljišta na korištenje, odnosno na prodaju",
kaže Gošović.

Batrićević: Klasičan primjer korupcije

Odbornik Demokratskog centra u Skupštini glavnog grada i advokat Nebojša Batrićević kaže da je gradonačelnik Mugoša poznat kao osoba koja može sve, ali da pravni osnov za sklapanje, u suštini istog, aranžmana sa Carinama - ne postoji.
Nebojša Batrićević

"Nema pravnog osnova da može da vrši bilo kakvu doparcelizaciju po Zakonu o državnoj imovini. Ne može biti bilo kakvog, novog aranžmana. Mislim da je to ovako priča za neuke građane jer on po Zakonu o državnoj imovini nema pravo da vrši bilo kakvu vrstu doparcelizacije. Na kraju i kada se ima osnova da se vrši to onda se zna tačno do kojeg iznosa može da se ide i koju površinu neko može da doparcelizuje", objašnjava Batrićević.

"Ne može neko ko ima tri hiljade da se doparcelizuje sa 15 hiljada kvadrata", kaže Batrićević.

"To čak ne bi moglo da bude ni obrnuto a kamoli u ovom slučaju. Osnova za takav pravni posao nema. Treba se pomiriti sa činjenicom da mora da vrati novac, a da zemljište pripadne onome kome i treba, to jeste Skupštini glavnog grada koja to, ako želi da prometuje može da uradi po višestruko većoj cijeni nego što je to neposrednom pogodbom uradio Miomir Mugoša sa preduzećem Carine," kazao je odbornik Demokratskog centra u Skupštini Podgorice.

Nevladina organizacija MANS, koja je u međuvremenu saopštila da državna tužiteljka Ranka Čarapić sada ima dovoljno osnova da procesuira slučaj, podnijela je krivičnu prijavu i protiv zamjenika osnovnog tužioca Saše Čađenovića, koji je odbacio njihovu raniju prijavu.

"U svakom slučaju evidentno je da je gradu nanesena velika materijalna šteta, da je to sve rađeno na nezakonit način da se najavljuje da se nešto slično namjerava uraditi i u buduće, ali u svakom slučaju je na državnog tužioca da se u ovom predmetu odredi u skladu sa zakonom i ono što je posao tužioca – da utvrdi činjenice i pokrene odgovarajuće postupke", rekao je Gošović o mogućim elementima krivičnog djela u poslu glavnog grada i firme Carine.

"Moje skromno pravničko mišljenje je da je to klasičan primjer korupcije i da ima elemenata krivičnog djela koje mu u prijavi stavlja na teret. Šta će tužilaštvo odlučiti to sami bog zna," kazao je Batrićević.
XS
SM
MD
LG