Dostupni linkovi

Parlament o u septembru povjerenju Mugoši


Miomir Mugoša, Foto: Savo Prelević
Miomir Mugoša, Foto: Savo Prelević
Na konsultaciji odbornika poslaničkih klubova podgoričkog parlamenta, dogovoreno je da sjednica povodom inicijative za izglasavanje nepovjerenja gradonačelniku Miomiru Mugoši zbog napada na novinare "Vijesti", bude održana 14. septembra.

Predsjednik podgoričkog parlamenta Đorđije Suhih za naš Radio kaže da je dogovor o terminu sjednice na kojoj će se glasati o inicijativi za uskraćivanje povjerenja gradonačelniku Miomiru Mugoši zbog incidenta u kome su on i njegov sin Miljan nasrnuli na ekupu "Vijesti" koja je fotografisala Mugošino nepropisno parkirano vozilo postignut sa šefovima svih odborničkih klubova. Sjednica će, kako je rečeno, biti održano 14. septembra u 10. sati u zgradi crnogorske Vlade:

"Dogovor je postignut sa svim predstavnicima odborničkih klubova zbog toga što će određen broj odbornika imati neke obaveze početkom septembra, pa smo izabrani termin koji bi praktično svima odgovarao i koji će omogućiti da skoro svi prisustvuju sjednici."


Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Miomiru Mugoši pokrenulo je više od jedne trećine odbornika gradskog parlamenta koji od skupštine grada traži da donese odluku o raspisivanju referenduma na kojem bi se građani koji su i birali Mugošu izjasnili o tome da li gradonačelnik i dalje uživa njihovu naklonost. Takvu odluku skupština može donijeti jedino ako, osim kompletne opozicije, inicijativu podrže barem dva odbornika Socijaldemokratska partije, koalicionog partnera vladajuće Demokratske partije socijalista čiji je Mugoša poslanik u republičkom parlamentu.

Šef gradskog parlamenta i funkcioner SDP-a Đorđije Suhih kaže njegova partija još nije zauzela stav o inicijativi i da čeka razultate istrage nadležnih organa koji su Mugošu zaobišli u istrazi, ali vode postupak protiv napadnutog novinara Mihaila Jovovića:

"Sačekaćemo da ostali državni organi odrade svoje poslove, obaveze i svoj dio posla i nakon toga će nam biti u startu lakše da i mi donesemo tu našu odluku. Za sada još ništa nijesmo definisali".


RSE: Mislite li da će to biti moguće da državni organi saopšte nalazi istrage do 14. kada vi treba da se izjasnite?

Suhih: S obzirom na značaj koji ima taj događaj, i na značaj koji je u javnosti dobio, to bi trebalo u svakom slučaju ažurirati i da bi bilo realno da očekujemo da to tada bude završeno.

Odbornik Socijalističke narodne partije Jovan Pejović kaže da je kolegama iz opozicije skrenuo pažnju da je njihovom greškom održavanje sjednice prolongirano:

"Skrećemo pažnju da ne bi slučajno taj zadnji rok za održavanje sjednice iskoristili za njen bojkot jer to u svakom slučaju ne bi odložilo raspravu na tu temu jer i nakon tog termina, nakon 14., obaveza je predsjednika skupštine, ukoliko bi se desilo da dođe do bojkota od strane partije na vlasti, da nastavak sjednice zakaže u narednih nekoliko dana."


Ako Skupština grada izglasa nepovjerenje Mugoši, referendum na kojem bi građani zauzeli stav prema gradonačelniku morao biti organizovan 60 dana od donošenja te odluke.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG