Dostupni linkovi

Mugoša obećava stanove na račun građana


Miomir Mugoša
Miomir Mugoša
Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša se našao na meti opozicije iz još jednog razloga osim zbog prošlosedmičnog napada na novinara i fotoreportera lista Vijesti.

Opozicija negoduje zbog njegovog obećanja gradjanima Žabljaka da će novcem iz podgoričke opštinske kase izgraditi nekoliko stanova za mlade bračne parove.

Nekorektno je da gradonačelnik neovlašćeno i mimo odluka Skupštine glavnog grada raspolaže novcem poreskih obveznika, rekao je za naš program predsjednik odborničkog kluba Demokratskog centra u podgoričkom parlamentu Nebojša Batrićević. On smatra da je najava gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše isključivo u funkciji kampanje za izbor gradonačelnika, koji se u toj opštini održavaju u nedjelju:

"Mi smo građanska i dobronamjerna partija koja nikada ne bi pravila pitanje da se od viška para Skupštine glavnog grada pomogne nekoj drugoj opštini, međutim, ova inicijativa gradonačelnika Mugoše je više njegov egzibicionizam, a i usmjereno je na kampanju za izbor gradonačelnika na Žabljaku."

„Mugošino obećanje dato na predizbornom skupu predsjedničkog kandidata DPS-a, da će na Žabljaku graditi stanove sredstvima koje pripadaju svim građanima Podgorice je nezakonito, jer ulaganje koje je ne ovlašćeno obećao nije predviđeno budžetom glavnog grada, a nemoralno je jer se sredstvima koja podjednako pripadaju svim Podgoričanima pokušava favorizovati predsjednički kandidat jedne političke opcije“, ocjenjuju u Socijalističkoj narodnoj partiji.

Kritikama se pridružio Pokret za promjene, čiji podgorički odbornik Sergej Sekulović kaže da gradonačelnik Miomir Mugoša apsolutno nema pravo da obećava izgradnju stanova na drugoj opštini mimo budžeta, i bez zakonske osnove i odobrenja Skupštine glavnog grada. Mugoša je to uradio na svoju ruku, kaže Sekulović:

"Valjda je gospodinu gradonačelniku teško da se oslobodi osjećaja da imovina glavnog grada nije njegova lična imovina. Izgleda da je on tu imovinu prisvojio, i teško da će je se sada osloboditi. S druge strane, možda gospodin gradonačelnik planira rebalans budžeta, i moguće je da on u rebalansu predvidi i određenu pomoć opštini Žabljak, u vidu podizanja stambenog objekta."

U odborničkom klubu Demokratske partije socijalista, kojoj pripada i gradonačelnik Miomir Mugoša, smatraju da je međusobno pomaganje opština u potpunosti u skladu sa zakonom.

Gradonačelnik Miomir Mugoša je postupio u skladu sa svojim ovlašćenjima, rekao je šef Odborničkog kluba DPS-a Zoran Vukčević:

"Ne vidim ništa sporno u toj namjeri. Mislim da je to upravo pozitivna stvar. Glavni grad podržava i druge gradove, pogotovo na sjeveru Crne Gore. Namjena tih stanova upravo je usmjerena ka mladim ljudima koji žele da ostanu na Žabljaku, i to je usmjereno ka stručnim licima. Prema tome, gradonačelnik u skladu sa svojim ovlašćenjima ima pravo da donese takvu odluku. Glavi grad i budžet ima određena sredstva koja su namijenjena drugim gradovima u Crnoj Gori, tako da ne vidim nikakvog razloga, zbog čega bi neko imao negativan stav prema takvoj odluci."

Šta u vezi gradonačelnikovog predloga Miomira Mugoše kaže struka, pitali smo profesora Đorđija Blažića, čija je uža specijalnost javna uprava i lokalna samouprava:

"U legislativi ne postoje ograničenja. To se radilo i do sada, a to rade i u drugim zemljama. Jedna jedinica lokalne samouprave može da pomaže drugoj, i to se ostvaruje na principima međusobne saradnje i koordinacije. I u našem Zakonu o lokalnoj samoupravi postoje odredbe koje govore o saradnji između opština: rješavanju određenih zajedničkih pitanja, ili pitanja koja su od interesa za građane. Ja to vidim sa aspekta solidarnosti, i mislim da tu po mom uvjerenju ne postoji nikakav problem."
XS
SM
MD
LG