Dostupni linkovi

Hipokrizija gradonačelnika Podgorice u odnosu prema invalidima


Gradonačelnik Mugoša na sajmu zapošljavanja osoba sa invaliditetom
Gradonačelnik Mugoša na sajmu zapošljavanja osoba sa invaliditetom
Na dan kada je gradonačelnik Miomir Mugoša u Podgorici otvorio sajam zapošljavanja osoba sa invaliditetom, u podgoričkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje u sporu gradonačelnika i slabovide Marijane Mugoše, kojoj je prvi čovjek glavnog grada, prije više od godinu, zabranio da na posao u Skupštini opštine dolazi u pratnji psa vodiča.

Otvaranje sajma bila je prilika da gradonačelnika Mugošu pitamo da li je taj čin najava boljih odnosa glavnog grada i osoba sa invaliditetom, naročito nakon slučaja Marijane Mugoše. Gradonačelnik Mugoša za sve ponovo krivi medije.

Marijana Mugoša i njen pas Ksena, Foto: Savo Prelević
,,Svi ste iz medija bili kidisali da sam se ogriješio o zakon. Sada je utihnula ta priča jer je dokazano da gradonačelnik i uprava grada nije prekršila zakon. Sada je u toku neki sudski postupak o kome takođe mudro ćutite. Ja samo žalim zbog jednog. Znam da ste nakon tog slučaja napravili medveđu uslugu licima sa hendikepom u smislu zapošljavanja. Meni nije poznato da je nakon tog slučaja bilo koja firma, u skladu sa svojim zakonskim obavezama, zaposlila ijedno lice sa hendikepom",
rekao je on.

Mugoša je sajam otvorio u petak, sat prije nego što je u Osnovnom sudu nastavljeno suđenje u sporu gradonačelnika i slijepe službenice Marijane Mugoše, kojoj je on prije više od godinu zabranio dolazak na posao u zgradu Opštine u pratnji psa vodiča.

Ironija


Evo kako je Marijana prokomentarisla to što je Mugoša otvorio sajam zapošljavanja osoba sa invaliditetom:

"Nadam se da neće zapošljavati osobe sa invaliditetom na način na koji su mene zaposlili i nadam se da im neće raditi sve ovo kroz šta ja prolazim evo, skoro godinu i po dana. Ja ću zahvaliti kolegama iz Udruženja mladih sa hendikepom što, kada su saznali da će to u stvari biti samo dio predizborne kampanje, odustali su i nijesu pošli na otvaranje sajma", rekla je ona.

Marijana komentariše to što je Mugoša otvorio sajam baš kada je u Osnovnom sudu nastavljeno njeno suđenje sa prvim čovjekom glavnog grada.

"I ovo poklapanje datuma i mnogo, mnogo toga naravno da jeste jedna velika ironija. Nadam se da većina građana to shvata."

Božidar Denda
Za pravnu zastupnicu Marijane Mugoše, Zagorku Pavićević ironija je odnos državnih institucija prema zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

"Najveća ironija je u tome što se svi prave da među osobama sa invaliditetom nema fakultetski obrazovanih ljudi, čak i onih pred odbranom master teze, koji čekaju posao i nemaju šanse da ga dobiju u Crnoj Gori. To je zato što nijedno ministarstvo ne želi da ispoštuje Zakon koji je donesen u Skupštini o zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Već se na raznim televizijama čak raspravlja o nekakvoj profesionalnoj rehabilitaciji i provjeri radnih sposobnosti. Ko je taj ko može da procjenjuje da li je radno sposoban neko ko već ima fakultetsku diplomu", kaže Pavićevićeva.

Božidar Denda
iz Udruženja slijepih kaže da otvaranje sajma u suštini neće pospješiti zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

"Sama ta činjenica ne govori ništa. To je jedan promotivni, dekorativni čin koji ne mora da odrazi niti raspoloženje niti spremnost bilo kog funkcionera ili političara u odnosu na neki društveni problem, a zaista je problem zapošljavanje osoba sa hendikepom jer su to teško zaposliva lica, zapravo najteža kategorija kada je zapošljavanje u pitanju u Crnoj Gori. Ne mislim da takvi postupci i takva činjenja doprinose rješavanju tog problema. To je problem koji se mora rješavati mnogo sistematičnije, trezvenije, odgovornije i sa mnogo više napora nego što to podrazumijeva otvaranje jednog ovakvog skupa."

*****
Pročitajte i ovo
Šta je sa slučajem Marijane Mugoše?

Protesti zbog ponašanja prema Marijani Mugoši
XS
SM
MD
LG