Dostupni linkovi

Muftija mostarski: Naš put treba biti put znanja


Muftija mostarski Salem ef. Dedović pozvao je vjernike u petak ujutro, na centralnoj svečanosti klanjanja Ramazanskog bajrama u Hercegovini, da čuvaju bosansku tradiciju islama, te da vjeru praktikuju u skladu sa vremenom i prostorom u kojem žive.

“Naš pravac je i čuvanje stoljećima utemeljenog, vjerodostojnog tumačenja islama i razvijanje institucionalnog čuvanja vjere, čuvanja obreda, običaja i općenito tradicije tumačenja i življenja islama u skladu sa vremenom i prostorom”, poručio je mostarski mutfija pred nekoliko stotina vjernika.

On je ustvrdio kako je “ta tradicija... ovdje prepoznata kao sasvim prilagođena na savremene tokove življenja i međuvjerskog razumijevanja”.

Muftija Dedović je istakao i da nije suštinska vjera samo u formi vjerskih obreda, nego su “uvjerljivi vjernici” oni koji takođe pomažu drugima, te ispunjavaju preuzete obaveze.

“Naš put treba biti put znanja, širenja horizonata spoznaje i osiguravanja što kvalitetnijih uslova za stjecanje znanja, koje oplemenjuje odgoj našim mladima i generacijama koje stasavaju”, kazao je Dedović i naglasio da je odgovornost na strukturama vlasti da budu posvećene stvaranju ambijenta u kojem će mlada generacija moći izraziti svoje kreativne sposobnosti i osposobiti se znanjima i vještinama koje im trebaju za život.

Muftija je podsjetio i da je poslanik Muhamed, u svakoj prilici, podsticao na sticanje znanja, te napredovanje u nauci i da se život obogaćuje pozitivnim primjerima i iskustvima.

“U svakoj prilici, poslanik je blagosiljao rad i ruke, koje su korisne drugom ljudima, ruke koje ujedinjuju i snaže zajednicu i društvo”, rekao je muftija, te pozvao da se gradi društvo “dobrih prilika za sve njegove članove”.

On je takođe pozvao vjernike da radost Bajrama podijele sa svima.

“Posvetimo se sebi, svome poslanju, svojim porodicama, svojim prijateljima, komšijama i rodbini, koliko god i kad god smo to u mogućnosti”, poručio je muftija.

Centralna svečanost klanjanja Bajram-namaza održana je na sportskom igralištu na prostoru Univerzitetskog sportsko-rekreativnog centra (USRC) “Mithad Hujdur Hujka”, na području bivše kasarne JNA “Sjeverni logor”. Na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar, Bajram-namaz klanjan je na 41 lokaciji.

XS
SM
MD
LG