Dostupni linkovi

Tužilaštvo saopštilo da je Muamer Zukorlić preminuo prirodnom smrću


Muamer Zukorlić, 2. novembar 2016.
Muamer Zukorlić, 2. novembar 2016.

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru saopštilo je 14. juna da je utvrđeno da je Muamer Zukorlić preminuo prirodnom smrću.

Zavod za sudsku medicinu Niš dostavio je 13. juna Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru objedinjeni nalaz i mišljenje zajedno sa Zavodom za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad, u kojem je navedeno da se izmerene vrednosti koncentracija toksičkih metala i metaloida u uzorcima nalaze u okviru normalnih vrednosti za ove vrste uzoraka.

Kako je navedeno u saopštenju za javnost, izmerene vrednosti koncentracija toksičkih metala i metaloida ne predstavljaju uzrok akutne i hronične intoksikacije, i time nisu uzrok smrti Muamera Zukorlića.

"Uzimajući u obzir celokupnu medicinsku dokumentaciju Muamera Zukorlića i obdukcioni nalaz, smrt je prirodnog porekla, te je nastupila kao posledica naglog pogoršanja funckije i sledstevnog prestanka rada srca na terenu od ranije prisutnog teškog i progresivnog oboljenja srca", piše u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru.

Zukorlić je preminuo iznenada u 51. godini 6. novembra 2021. godine, a tada je kao uzrok smrti naveden srčani udar.

Ekshumacija je određena radi obdukcije posmrtnih ostataka tela Muamera Zukorlića, kao i hemijsko toskikološku analizu bioloških ostataka u cilju utvrživanja uzroka smrti.

Viši sud u Novom Pazaru postupa od 11. aprila po krivičnoj prijavi njegovog sina Usamea Zukorlića Republičkom javnom tužilaštvu (RJT), u kojoj je on tražio da se utvrdi tačan uzrok smrti njegovog oca.

Usame je ranije predao RJT laboratorijske nalaze koji, kako je pre toga saopštio javnosti, pokazuju da njegov otac nije umro prirodnom smrću, već da je otrovan.

On je u obraćanju javnosti 10. aprila, kojoj su prisustvovali brojni članovi porodice, rekao da je jedna laboratorija utvrdila da postoji visoka verovatnoća da je bivši muftija i lider ove partije otrovan teškim metalima, a druga da je otrovan hranom.

Nije precizirao o kojim laboratorijama je reč, niti iz koje su zemlje, najavivši da će porodica o svemu blagovremeno obaveštavati javnost.

U sklopu istrage Više tužilaštvo ga je saslušalo i predložilo, a Viši sud odobrio da se obavi ekshumacija i obdukcija tela Muamera Zukorlića.

Zukorlićevo telo je 6. maja nakon obdukcije sahranjeno u haremu Altun alem džamije u Novom Pazaru, koja predstavlja jedno od retkih remek-dela islamske arhitekture iz 16. veka.

Zukorlić je u trenutku smrti bio i na funkciji potpredsednika Skupštine Srbije.

XS
SM
MD
LG