Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mrtvo more će nestati za par decenija?


More koje nestaje, foto: David Shankbone
Mrtvo more će nestati do 2050. godine, a stručnjaci su naročici zabrinuti činjenicom da "nitko ništa ne poduzima"

Stručnjaci upozoravaju kako bi Mrtvo more, najslanije vodeno prostranstvo na svijetu i turistička meka zbog ljekovitosti minerala koje sadrži, moglo nestati do 2050. godine.

Zabrinutost za Mrtvo more je izrazio i jordanski stručnjak Dureid Mahasneh, koji navodi kako "nitko ništa ne poduzima po tom pitanju". Mahasneh je za AFP rekao kako je spasavanje Mrtvog mora "regionalni problem".

Glavni razlog za nestanak Mrtvog mora drastično smanjene dotoka vode u Mrtvo more zbog iskorištavanja te vode za navodnjavanje i industriju.
Jordanska vlada je prije otprilike mjesec i pol dana objavila svoju odluku da spasi Mrtvo more dolijevanjem velikih količina slane vode.

Oni planiraju izvući oko tri milijuna kubnih metara vode iz Crvenog mora, preraditi ga u desalinizacijskoj tvornici gdje se proizvodi voda za piće te otpadnu vodu poslati u Mrtvo more tunelom.

Ovakvi planovi se već duže vrijeme dogovaraju među palestinskom, izraelskom i jordanskom vladom. Udruge za zaštitu okoliša bune se, jer plan nije provjeren, a i tvrde da bi miješanje dvije različite vrste slane vode moglo imati ozbiljne ekološke posljedice, poput nagomilavanja algi.
  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG