Dostupni linkovi

Može li Ryan spasiti vojnika Romneya?


Paul Ryan i Mitt Romney
Paul Ryan i Mitt Romney
Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney krenuo je u kampanju po ključnim američkim državama, zajedno sa svojim novoizabranim potpredsjedničkim kandidatom Paulom Ryanom.

Njih će dvojica pokušati predsjednika Baracka Obamu predstaviti kao osobu odgovornu za ukidanje radnih mjesta, i čovjeka koji mijenja Ameriku nagore.

Kad se senator iz Wisconsina pridružio republikanskom predsjedničkom kandidatu, ovaj se dvojac proglasio “američkim timom koji se vraća”. Obama im je uzvratio tweetom “Romeny-Ryan: tim koji odlazi”. Brojni su se mediji zapitali koja će se od dvije uzrečice zapravo obistiniti u novembru?

U svom komentaru pod naslovom “Spasiti vojnika Romneya” (što je aluzija na poznati Spielbergov film Spasiti kadeta Ryana), Roger Cohen postavlja tezu da ovi američki izbori ne smiju biti glasanje o tome koji mi se kandidat više sviđa, nego o tom ko tu veliku naciju može spasiti propasti.

“Ja ove američke izbore promatram iz Evrope, koja dobro poznaje bolne gubitke vlasti. Posmatrajući s drugog kontinenta, Romney je u utrku ubacio novo svjetlo - mladog čovjeka s konzervativnim akreditivima s kojima bi prošao na mnogim testovima, i koji u sebi ima onaj prirodni refleks političke životinje”, piše Cohen.

Često se u američkim medijima pominje kako bi ovi izbori, zbog teške situacije u SAD, trebali biti široka debata o tome ko može obnoviti zemlju, i upravo se tog pitanja i prihvatio Romney u svojoj kampanji.

A izbori najčešće ovise o vrlo jednostavnim idejama: Ronald Reagan je pitao Amerikance: Je li vam sada bolje nego što je bilo prije četiri godine? François Hollande je u Francuskoj pobijedio jer se predstavio kao "Monsieur normal" (gospodin normalni) koji ne voli bogate.

Svoj prvi mandat Obama je uzeo dajući Amerikancima nadu, “yes, we can” - da mi to možemo! Republikanci pitaju: ko može obnoviiti Ameriku?

Romney i Ryan neće imati lak zadatak, odnosno neće lako dobiti željeni odgovor na postavljeno pitanje. Cohen kaže kako je pljeskao izboru Ryan, jer je bolja varijanta od druge dvojice kandidata za podpredsjednika, ali da je Romneyev ulog na kocki velik, jer demokrati imaju liniju odbrane na kojoj su Medicaid, zdravstveno osiguranje za penzionere, te nadoknada za one koji, bez svoje greške, ostanu bez posla.

Obama zasad u prednosti

Republikanci će napadati jasnim formacijama i putevima: govoriće kako Obama nema jasan plan kako zaustaviti američki način života “na dug”, nezaposlenost je izuzetno visoka, ekonomija u zastoju.... Država dakle treba poticaj, kako je to rekao Clint Eastwood, koji podržava Romneya.

Obama ima plan za smanjenje deficita, time što će smanjiti izdvajanja za vojsku, zadržati Medicare i tražiti zdravstvo s manje troškova, ali s više efekta.

“Ali, ništa od zacrtanog nije velika ideja”, kaže Roger Cohen, i dodaje “A Romney izborom Ryana koji je srdačan dečko koji se proslavio velikim idejama, zapravo poručuje - ja znam preuzeti rizik i voditi”.

Republikanski izborni štab pokušaće tokom kampanje fokus ukloniti sa tema kakve su Romnyevi poslovni rezultati, porezi kao i sa njegova imidža milionera koji nema dodir sa običnim ljudima.

Romney je svog potencijalnog podpredsjednika predstavio kao „intelektualnog lidera“ i osobu koja „stvara prijateljstva s obje strane“ političke scene.

Paul Ryan međutim donosi novac u Romneyevu kampanju, i to mu je najveća prednost. U prikupljanju para on je, tvrde upućeni, “teška kategorija”. Do kraja jula samo u kešu je skupio skoro pet i po miliona dolara.

Ovaj kongresmen iz Wisconsina udahnuo je, kaže Reuterova analiza, novi život u republikanskoj ponudi za Bijelu kuću. Četrdeset i dvije su mu godine, i gotovo cijelu karijeru proveo je na Capitol Hillu. Posljednjih godina naročito je izazvao pozornost svojim dramatičnim prijedlozima da se smanji federalni budžet.

Kada je njegova stranka prije dvije godine dobila većinu u Zastupničkom domu, Ryan je izabran za predsjednika moćnog Odbora za budžet Kongresa.

Za njega i njegovu mladalačku energiju kažu kako privlači velike firme, ali nije posve jasno kako stoji s malim donatorima. A iskustvo kazuje kako upravo mali donatori, koji su mjerilo lokalnog entuzijazma i koji imaju podršku na terenu, medju glasačima. A Obama je baš u tim redovima bio i ostao najuspješniji.

Ankete pokazuju da Romney sve više zaostaje za Obamom u posljednjih nekoliko sedmica i da aktuelni predsjednik vodi u većini od 12 ključnih američkih država za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Fox je prenio da Obama u ovom trenutku ima podršku 49, a Romney 40 posto glasača. CNN pak kaže kako Obamu podržava 52, a Romneya 44 posto ljudi.
XS
SM
MD
LG