Dostupni linkovi

Može li na Balkanu zaživeti LGBT turizam?


Provincetown, američka prestonica gej turizma
Provincetown, američka prestonica gej turizma

Našu novu sezonu tema sedmice otvaramo turizmom.

Fokusirali smo se ovoga puta na jedan od najprofitabilnijih i sve popularnijih u svijetu LGBT turizam. Na Balkanu su predrasude prema seksualnim manjinama i dalje snažne ali se vremenom razbijaju. Jedan od načina između ostalog bi mogla biti i ova u svijetu profitabilna oblast a veoma značajna s privrednog aspekta, posebno za zemlje kojima je turizam jedan od glavnih razvojnih pravaca.

U temi sedmice RSE Predrag Tomović nam donosi reportažu kako to izgleda u SAD na primjeru gradića Provincetown u američkoj državi Masačusets.

A da li u zemljama na Balkanu razmišljaju da privuku tu klijentelu?

Hrvatska je otvorena svim gostima, pa tako i gay turistima, ali rijetko koje mjesto želi da bude posebno okarakterizovano kao gay friendly destinacija. Čak ni ona koja su godinama već omiljena medju gay populacijom, poput Hvara, ili nekih hotela u Opatiji, javlja Ankica Barbir Mladinović.

Iako u Crnoj Gori postoje dva hotela koja su prihvatila oznaku "gay friendly", većina turističkih poslenika je protiv isticanja jedne populacije svojih gostiju. Kako kažu u priči koju donosi Jasna Vukićević turizam o kojem su oni učili poznaje samo jednu podjelu: na turiste koji imaju ili nemaju novca.

Beograd ima veoma razvijenu LGBT scenu.

Uprkos tome što je nasilje Srbiji donelo negativan imidž netolerante države, ona je i dalje interesantna mnogim gej turistima. Iako postoje klubovi i mogu se naći "gej frendli" hosteli i hoteli, LGBT turizam je, međutim, u Beogradu veoma loše razvijen - i to manje zbog atmosfere, a više usled nezainteresovantosti državnih turističkih organizacija i nedostatka novca. O tome je Ognjen Zorić razgovarao sa poznatim beogradskim LGBT aktivistom, Predragom Azdejkovićem, koji je na čelu organizacije - GLIC - Gej lezbijski info centar.

XS
SM
MD
LG