Dostupni linkovi

Lorens Listo – nova stara najbolja lasta


Lorens Listo, pobjednik 446. takmičenja u skokovima na glavu sa mostarskog Starog Mosta, 29, juli 2012.
Lorens Listo, pobjednik 446. takmičenja u skokovima na glavu sa mostarskog Starog Mosta, 29, juli 2012.
Mostarac Lorens Listo pobjednik je 446. skokova sa Starog mosta. Odbranio je tako prošlogodišnju titulu najboljeg u kategoriji skokova na glavu, a današnja pobjeda mu je ukupno 6 u 13 nastupa do sada.

„Iz godine u godinu je sve teže pobijediti, jer su momci koji skaču sve bolji. Naravno da mi svaka pobjeda mnogo znači, a sad već mogu najaviti da ćete me gledati i naredne godine“, kazao je nakon pobjede Listo.

Peteročlani žiri, kojim je predsjedavala skakačka legenda Emir Balić, za drugog najboljeg u kategoriji skokova na glavu odabrao je Iliju Spasovskog, 20-godišnjeg Mostarca, a treći je bio Aleksandar Simanić, skakač iz Užica.

Spasovski je inače prošao školu skokova koju vodi upravo Listo. Sretan je zbog osvojenog drugog mjesta.

„Nemam riječi, naprosto sam oduševljen. Naredne ću godine nastojati još se približiti Lorensovom skoku“, kazao je uz osmijeh Spasovski.

A zbog njegovog je uspjeha sretan i Listo:

„Bila su to dva odlična skoka. Ako je naša škola imalo doprinijela tome, prezadovoljan sam“.

(FOTOGALERIJA: Skokovi sa Starog mosta, 29.7.2012.)


Titula je odbranjena i u kategoriji skokova na noge - najbolji 'let' – specifičnu disciplinu skakanja sa Starog mosta, i ove je godine imao Igor Kazić. Iza sebe je ostavio Admira Delića i Ermina Sarića.

Za razliku od skokova na noge, kategorije u kojoj je danas nastupilo 19 takmičara iz Mostara, u kategoriji skokova na glavu nastupili su i takmičari iz Zenice, Konjica, Cazina, Jablanice, ali i iz Srbije, Crne Gore i Slovenije.

U revijalnom su dijelu programa nastupili veterani skakači, te gosti iz zemalja u okruženju zaduženi za figurativne skokove. U revijalnom se dijelu mjesta našlo i za jednu djevojku, Konjičanku Dajanu Dangubić, koja se današnjim skokom pridružila tek nekolicini žena koje su skakale u historiji takmičenja.

Na plaži ispod Starog mosta skokove je danas pratila brojna publika, među kojima i gosti – gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, zamjenica gradonačelnika Splita Anđelka Visković, predstavnici Ohrida i načelnik Cetinja. Posebni su gosti i ove godine bili slabovidni i slijepi biciklisti iz Kragujevca, koji su od srijede do subote od Kragujevca do Mostara vozili tandem-maraton u čast mostarskih skokova.

Manifestacija 446. skokova sa Starog mosta svečano će biti zatvorena večeras – koncertom mostarske grupe Zoster i tradicionalnom bakljadom s mosta tačno u ponoć.
XS
SM
MD
LG