Dostupni linkovi

Mostarski plenum: Promjena poreske politike i ukidanje beneficija


Plenum građana Mostara, 15. mart
Plenum građana Mostara, 15. mart
Plenum građanki i građana Mostara u subotu je na zasjedanju održanom u Omladinskom kulturnom centru Abrašević usvojio deset zahtjeva, s kojima će se, u saradnji sa plenumima iz drugih gradova, ići ka vlastima Federacije BiH.

Kako je ocijenjeno nakon glasanja, usvojeni zahtjevi su još jedan dokaz da su protesti građana u proteklih više od mjesec dana socijalni bunt, a ne nikakva "igranka" s ciljem ukidanja entitetâ, kantonâ, zavjere protiv bilo kojeg od narodâ u Bosni i Hercegovini.

Tako je gotovo jednoglasno usvojen niz zahtjeva koji se u suštini odnose na to da se primanja političara i drugih zvaničnika smanje, a da se donese niz mjera koje će olakšati svakodnevni život tzv. običnom čovjeku.

Plenum u Mostaru, 15. mart
Plenum u Mostaru, 15. mart
Mostarski Plenum je izglasao uz ostalo da se od federalnih vlasti traži ukidanje beneficija u institucijama i organima javne uprave na svim nivoima, uključujući naknade na plate nakon prestanka javne funkcije (tzv. bijeli hljeb), te naknade za odvojeni život od porodice i smještaj u mjestu rada.

Dalje, zahtijeva se određivanje visine plate izabranim zvaničnicima, nosiocima izvršnih funkcija i njihovim savjetnicima na nivo dvije prosječne plate u Federaciji BIH. Traži se i ukidanje mjesečnih naknada za rad članova upravnih odbora, komisija i drugih upravnih tijela u javnim preduzećima, kojima su osnivači institucije vlasti Federacije BiH.

Plenum je izglasao i niz zahtjeva kojima se traže promjene u poreskoj politici. Tako se traži uvođenje progresivnih poreznih stopa, kako bi svi poreski obveznici plaćali porez po različitim poreznim stopama, u zavisnosti od visine dohotka, odnosno ostvarene dobiti. Zahtijeva se i pokretanje inicijative prema Parlamentu BiH za izmjenom Zakona o PDV-u, s ciljem uvođenja diferencirane stope PDV-a, uz nultu stopu za osnovne životne namirnice.

Plenum u Mostaru, 15. mart
Plenum u Mostaru, 15. mart
Među socijalnim zahtjevima je i onaj o hitnom usklađivanju penzija sa rastom prosječne plate u FBiH, koje ne smije uzrokovati umanjivanje iznosa penzija, te uvezivanje radnog staža osobama koje su stekle uslove za penziju. Zahtijeva se i trenutna obustava zaduživanja kod međunarodnih i domaćih banaka i fondova radi kreditiranja javne potrošnje na području FBIH.

Traži se i trenutna obustava svih privatizacijskih procesa i rasprodaje javnih dobara, te revizija dosadašnje privatizacije i procesuiranje odgovornih.

Ipak, zahtjev broj jedan na listi je ostavka Vlade Federacije, a traži se i obustava krivičnog progona svih učesnika demonstracija u Federaciji Bosne i Hercegovine od 5. februara nadalje.

"Po nekom posljednjem dogovoru, ovi zahtjevi će biti predati vlastima Federacije BiH vjerovatno sredinom sljedeće sedmice ili krajem, u zavisnosti od toga kojom brzinom ostali gradovi, ostali plenumi budu usklađivali ove zahtjeve", rekao je za Radio Slobodna Evropa Feđa Fajić, portparol Plenuma građanki i građana Mostara.
XS
SM
MD
LG