Dostupni linkovi

Mostarski paroh Krulj: Da ima više posla bilo bi i više povratnika


Radivoje Krulj

Oko tri četvrtine građevinskih radova na obnovi Saborne crkve u Mostaru je završeno, izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa mostarski paroh Radivoje Krulj.

On je kazao da se, prema crkvenim evidencijama, oko šestine predratnog pravoslavnog stanovništva vratilo na područje Mostara, ali je istakao da bi ekonomski razvoj i bolji uslovi života za sve građane doprinijeli većoj brojnosti i srpske populacije.

Pravoslavni vjernici s područja Mostara još jedan Božić dočekuju u iščekivanju obnove Saborne crkve, koja je bila jedan od najvećih i najmonumentalnijih hramova na Balkanu, sagrađen pred kraj osmanske vladavine u BiH.

Mostarski paroh Radivoje Krulj izražava zadovoljstvo tokom obnove crkve u 2015. godini, kada je značajno obnovljen zvonik. Radovi su sada stali, te se očekuje da se tokom zimske pauze prikupe nova sredstva za nastavak radova, koji traju već šestu godinu.

"Otprilike smo negdje na tri četvrtine građevinskih radova. Pa, treba nam negdje još oko milion evra, odnosno nepuna dva miliona maraka da crkvu ‘zaokružimo’ građevinski, da je pokrijemo i da ona ponovo bude ukras ovog grada", rekao je paroh Krulj za Radio Slobodna Evropa.

Što se tiče povratka srpskog stanovništva na mostarsko područje, mostarski paroh Radivoje Krulj je za RSE rekao:

"Prema našim tim evidencijama, živi ne manje od četiri, ali ne i više od pet hiljada građana srpske nacionalnosti. To je otprilike jedna šestina u odnosu na predratni broj, ali najbitnije je za one koji sada ovdje žive poraditi na njihovom kvalitetu života, onda će kvantitet doći sam od sebe".

Upravo je ekonomija, smatra paroh Krulj, ključni problem i Srba u Mostaru. Neriješen politički status Mostara, Statuta Grada i izbornog zakona su glavna pitanja, zbog kojih se ne rješava ni ekonomski razvoj grada, ističe paroh Krulj.

"Ako bi se ekonomski grad počeo i privredno razvijati i otvarala nova radna mjesta, onda sigurno bi bio veći povratak", izjavio je Krulj za RSE.

Što se tiče odnosa Srba sa druga dva naroda u Mostaru, mostarski paroh Radivoje Krulj govori:

"Naši komšijski ili susjedski odnosi sa našim komšijama Hrvatima, Bošnjacima su izvanredni i tu zaista nema nikakvih problema", istakao je paroh Krulj.

Paroh Krulj kaže da nailaze i na puno razumijevanje političkih elita druga dva naroda na ovom području. Tako na primjer raduje dobra volja i rad Ministarstva obrazovanja HN kantona, na čelu sa ministrom Rašidom Hadžovićem, u pogledu inicijative koju je nedavno Srpska pravoslavna crkva pokrenula da se i za srednjoškolce iz reda srpskog naroda uvede redovna vjeronauka.

"Očekujemo u toku ovoga zimskog raspusta da ćemo riješiti to pitanje. U, da kažem, najgorem slučaju sljedeću školsku godinu, a u najboljem u drugom polugodištu ove školske godine", dodao je paroh Krulj.

  • 16x9 Image

    Mirsad Behram

    Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG