Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Velež i dalje na seoskom stadionu


BiH,Mostar,Fudbal Club Velez,10Oct2007

Iako su politički dužnosnici obećavali kako će se Fudbalski klub Velež po ulasku u Premijer ligu vratiti na gradski stadion pod Bijelim brijegom, utakmice se i dalje igraju na seoskom stadionu prigradskog naselja Vrapčići.

Predsjednik FK Velež Mustafa Škoro sarkastično dodaje kako je Velež vjerovatno “jedini” u BiH na koji se ne primjenjuje Aneks 7 Dejtonskog sporazuma - povratak svih na svoje:

“250 do 300 djece naše ide na trening, a nosi mu majka kesu da se može skinuti, jer nemamo igrališta, nemamo svlačionioce, nemamo ništa drugo. I ja se osjećam grozno kao predsjednik kluba. Najrađe bih sam napisao da se onaj stadion u Vrapčićima zatvori, da se ne igra, jer me sramota kad mi neko dođe da stoji iza žice na jednoj ledini i da se kaže da tu Velež igra utakmice.”

Još prije dvije godine vijećnik SDA Suad Hasandedić od gradskih vlasti zatražio je informaciju o sportskim objektima koji su u gradskom vlasništvu, ali i informaciju o pravovaljanosti ugovora po kojem je Nogometni klub Zrinjski od nekadašnje hrvatske općine jugozapad dobio gradski stadion na korištenje u narednih 99 godina. Informaciju do danas nije dobio:

“Grad Mostar treba da kaže da je to stadion gradski, da napravi svoje nekakve norme i da na tom stadionu mogu da igraju svi oni koji žele da igraju - normalno, pod istim uslovima. Koliko je to sad i sa bezbjednosne situacije izvodljivo, što stalno neko gura taj kontekst - da nije realno da Velež igra tamo zbog navijača i svih drugih stvari, to je nešto drugo. Ali mislim da stadion kao stadion mora se vratiti pod okrilje grada i da grad upravlja njim.”

Zbog čega nije provedena revizija sumnjivih ugovora koje su sklapale nekadašnje mostarske općine, u gradskoj upravi nismo uspjeli saznati.

Predsjednik NK Zrinjski i član HDZ-a BiH Mladen Margeta za naš radio kaže kako je obnova gradskog stadiona temelj svih pregovora, jer postojeća infrastruktra jednostavno nije dovoljna za dva kluba:

“Treba sačiniti infrastrukturu oko stadiona, napraviti pomoćne terene, napraviti možda teren s umjetnom travom. Šta bi se na koncu dobilo, ne znam. U vezi tog pitanja - ono će biti uvijek aktuelno, a rješenje se može naći samo kad se stvore, ipak, preduvjeti da mogu dva kluba ovdje egzistirati.”

Predsjednik Sportskog saveza grada Mostara i dugogodišnji sportski radnik Mile Knezović, ipak, zaključuje kako je u pozadini svega politika. U Mostaru, gdje su podjele vidljive u svim segemntima život, od aktuelne politike realnije je očekivati dva moderno opremljena stadiona umjesto jednog zajedničkog, naglašava Knezović:

“Vi znate da su prije rata te objekte održavali Parkovi i nasadi i da su uspješni bili. Međutim, vi znate da imate i dan - danas dva komunalna poduzeća koja se finansiraju iz proračuna grada, da grad čak nije u stanju ni to da razriješi.”

Dok čelnici FK Velež od gradskih vlasti očekuju da raspravu o korištenju sportskih objekta ponovno stave na dnevni red Gradskog vijeća, stadion pod Bijelim brijegom mogo bi se uskoro naći na sjednici Parlamenta BiH zahvaljujući inicijativi poslanika SDP-a BiH Denisa Bečirevića:

“Inicijativa tačno glasi, a podnesena je 6. septembra ove godine, da se zadužuje Vijeće ministara BiH da u saradnji sa nadležnim organima grada Mostara donesu dogovarajuće poteze i mjere koje će omogućiti da FK Velež zajedno sa NK Zrinjski igra pod Bijelim brijegom.”

Ukoliko incijativa bude usvojena, Vijeće ministara BiH imat će obavezu da FK Velež vrati na gradski stadion, što bi, kako zaključuje Bečirević, bila ne samo sportska pobjeda grada Mostar već i poraz onih snaga koje se zalažu za održavanja postojećeg stanja podjela u BiH.

  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG