Dostupni linkovi

Počela obnova Saborne crkve u Mostaru


Ruševine Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, Foto: Tina Jelin
Ruševine Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, Foto: Tina Jelin

Ovog vikenda započela je obnova Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, do rata, najvećeg pravoslavnog hrama u BiH, a n akon jednogodišnjeg rada na izradi projektne dokumentacije i geomehaničkih istraživanja. Podsjetimo da je Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska na donatorskoj konferenciji prošle godine, kojoj su se odazvali svi nivoi vlasti u BiH ali brojni građani Mostara i dijaspore, uspjela prikupiti 20 miliona KM potrebnih za obnovu ovog nekada prepoznatljivog simbola grada Mostara.

„Naš cilj nije da gradimo crkvu samo radi crkve i hram radi hrama, naš cilj je da gradimo hram radi ljudi, u ovoj našoj BiH da taj hrama bude na radost svih, na tuga nikome“, ovim riječima vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i zavnično je otvorio početak radova na obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru:

Ja vam obećavam to da ćemo mi ovdje živjeti zajedno. Bez obzira na sve probleme koji dolaze i prolaze, BiH ima samo jednu mogućnost da postoji, a to je da poštuje komšija komšiju, brat brata, prijatelj prijatelja, čovjek čovjeka.
„Ja vam obećavam to da ćemo mi ovdje živjeti zajedno. Bez obzira na sve probleme koji dolaze i prolaze, BiH ima samo jednu mogućnost da postoji, a to je da poštuje komšija komšiju, brat brata, prijatelj prijatelja, čovjek čovjeka.“


Gradnja Saborne crkve, koja je do rušenja 1992. bila jedna od najvećih i najljepših hramova na Balkanu i koja, pored Starog mosta, predstavljala jedan od simbola Mostara, za pravoslavce u dolini Neretve, ali i ostale građane Mostara predstavlja mnogo, kazao je, između ostalog, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić:

„Uz brojne mostarske muslimanske džamije, katoličke crkve, Saborna crkva je bila i konkretan znak višenacionalnosti koja je i danas obilježje Mostara, za razliku od nekih drugih gradova u BiH koji to više nisu.“


Obećanja je zasad mnogo, a sredstava za izgradnju još uvijek nedovoljno jer se crkva mora zidati istim materijalima i tehnikama kao i davne 1873. godine budući da se radi o nacionalnom spomeniku BiH. Od potrebnih 20 milijuna maraka, crkva sada ima pet milijuna koje su osigurane na prošlogodišnjoj donatorskoj konferenciji za obnovu Saborne crkve.

Na promociji u porti Stare crkve u Bjelušinama, koja se nalazi neposredno uz ruševine Saborne crkve, gostima se obratila i rukovoditelj projekta obnove Milijana Okilj koja je, između ostalog, podsjetila:
Obećanja je zasad mnogo, a sredstava za izgradnju još uvijek nedovoljno jer se crkva mora zidati istim materijalima i tehnikama kao i davne 1873. godine budući da se radi o nacionalnom spomeniku BiH. Od potrebnih 20 milijuna maraka, crkva sada ima pet milijuna koje su osigurane na prošlogodišnjoj donatorskoj konferenciji za obnovu Saborne crkve.

„Daleke 1863. godine okupila se grupa pravoslavnog stanovništva na istom ovom mjestu i sa istim ciljem kao i mi danas. Ovakav jedan skup pokazuje da je izgradnja jača, da je stvaranje jače od razaranja.“

Zahvaljujući se svima koji su se do sada uključili u akciju obnove, a takvih je, dodaje Okilj, ne samo Srba iz svih krajeva svijeta nego i dobrih ljudi Hrvata i Bošnjaka iz Mostara i dijaspore, svi pripremni radovi su okončani i raspisan je međunarodni tender za izgradnju crkve.

Prezentaciji projekta prisustvovao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je za naš radio rekao:

„Može da puno da znači i za neki bolji Mostar, za povratak ljudi, prije svega Srba. Može puno značiti kao znak jednog trajnog pomirenja u Mostaru, a vi sami znate koliko je Mostar sam po sebi komplikovan grad.“


Delegaciju Narodne skupštine Republike Srbije predvodio je Srđan Milivojević, koji je u Mostar stigao i sa poklonima:

„Doneo sam ikonu Belog anđela koja simbolizuje vaskrsenje jer danas kada vaskrsava ovaj hram na ruševinama gde se od pamtiveka nalazio, vaskrsava i ona hrišćanska vera i nada da u BiH i Alija i Ilija i Ante imaju svoju evropsku budućnost.“

Arhivski snimak: Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru nekada

Punu podršku obnovi Saborne crkve u Mostaru dali su i predstavnici Katoličke crkve u BiH, ali i Islamske zajednice u BiH.

Koliko će obnova Saborne crkve zaista doprinijeti razvoju multireligijskog dijaloga, koji je nakon rata posebno u Mostaru sveden na čestitke uoči vjerskih blagadana, Marko Oršolić, direktor Internacionalnog multireligijskog i interkulturalnog centra, za naš radio kaže:

„Veoma je značajno da se sve obnovi i da se BiH vrati, posebno u religijskom smislu, jer ovdje je, nažalost, jedna od posljedica rata tzv. etničko čišćenje. Ono je i religijsko čišćenje bilo i pokvarena je dosta ravnoteža koja je postojala. Mislim da je Mostar nekad bio upravo jako izbalansiran grad, i to dugo - preko stotinu godina, i da treba tu to veoma paziti i jako osjetljivo, kamičak po kamičak, izgrađivati ne samo objekte nego, prije svega, ljude i našu duhovnost koja, u svakom slučaju, ne može se reducirati na jedan njezin dio ili segment.“


Iako su potvrdili dolazak, na svečenom prijemu u povodu početka obnove nisu se pojavili najviši zvaničnici RS. Zvaničnog obrazloženja za sada nema.

Inače, Saborna crkva u Mostaru izgrađena je davne 1873. na temeljima stare crkve. Najveća i najljepša u BiH srušena je u posljednjem ratu. Bila je djelo Andrije Damjanova. Gradnju ove velike i reprezentativne pravoslavne crkve na najljepšem mjestu u Mostaru odobrio je sultan Abdul Aziz i sam priloživši veliku sumu od 100.000 groša.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG