Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pronađeno 54 kilograma eksploziva, priveden vehabija


Policija u pretresu kod deponije u blizini Blagaja, Foto: Tina Jelin
Policija u Bosni i Hercegovini prošle noći je zaplijenila 54 kilograma eksploziva u akcijama na području Jablanice i Mostara, potvrđeno je u Tužilaštvu BiH. a akciju su proveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Eskplozivnu materiju pripadnici SIPA-e pronašli su nakon prijave jedne osobe koja je privedena. Tužilaštvo BiH ispitivalo je i navode da li se eksploziv može dovesti u vezu sa osobama koji su pripadnici vehabijskog pokreta. Portparol Tužilaštva Boris Grubešić:

„Međutim, prema svim informacijama koje smo prikupili u ovom slučaju radi se o kaznenom djelu lažnog prijavljivanja. Dakle, eksploziv jeste pronađen, međutim, postoje dokazi, odnosno informacije do kojih smo došli koje govore da je ova osoba lažno prijavila određene osobe kao osobe koje imaju određene veze s ovom pronađenom eksplozivnom materijom. Bilo je privođenja osoba na kriminalističku obradu, dakle saslušanje i ispitivanje, ali nije bilo osoba koje su lišene slobode. Osoba koja je prijavila postojanje eksploziva dovedena je u Tužiteljstvo BiH i biće saslušana u zakonskom roku, a osumnjičena je za kazneno djelo lažnog prijavljivanja.“

Eksploziv je pronađen na širem području Mostara, a pretresi su izvršeni na području Jablanice. Iz Tužilaštva BiH najavljuju da će u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu provjeriti sve navode i istražiti koje se osobe mogu dovesti u vezu sa ovom eksplozivnom materijom.

Pripadnici SIPE, kako nezvanično doznajemo, priveli su Elviza Aličića iz Blagaja kod Mostara koji je navodno sakrio eksploziv na divlju deponiju u naselju Lakiševine, nedaleko od Blagaja. Nakon što je priveden, Aličić je policiji dao adresu u Jablanici, gdje je na nekoliko mjesta izvršen pretres, a dojave odbačene kao lažne.


Privedeni ima debeo kriminalni dosije


Da su inspektori Aličića priveli u srijedu ujutru, potvrdile su nam i njegova nevjenčana supruga i njena majka s kojom živi. Kazali su kako je Aličić navodno žrtva ucjene nekih ljudi od kojih je posuđivao novac kako bi preživio zajedno sa svoje troje djece:

„I oni su njemu dali, donio je malo haljinica i obuće ovoj djeci. Je li mu para išta dao, nisam pitala, niti znam. I onda da su, navodno, oni njega kasnije da im pomogne u tome - ili će mu belaj na kuću.“

„Ne znam ništa ja. Stvarno ja ništa ne znam i, vjerujte mi, više ne želim ni od koga pomoć.“

Tridesetsedmogodišnji Elviz Aličić alijas Abudžafir, rodom iz Bužima, ovdašnjoj javnosti postao je poznat nakon što je javno kazao kako mu je za miniranja križa na brdu Hum iznad Mostara nuđeno 9.000 dolara. te velika svota novca i za miniranje Američkog konzulata. Tada je navodno poručio da jeste vehabija, ali ne i terorista.

U mostarskoj policiji saznajemo da je nekoliko puta priveden zbog operativnih saznanja da je u posjedu veće količine eksploziva, ali da to nikada nije potvrđeno. Naši izvori kažu da se radi o osobi koja ima podebeli kriminalni dosije.

Na divljoj deponiji gdje je eksploziv pronađen i danas smo primijetili jake policijske snage, te pripadnike SIPE, koji nisu bili spremni na izjave.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG