Dostupni linkovi

Mostar: Bez rješenja o ustroju Grada, upitni i lokalni izbori


Mostar, foto: World Heritage
Mostar, foto: World Heritage
Predstavnici vladajućih stranaka u Mostaru ni danas nisu postigli rješenje o budućem ustroju Grada, kako je to naložio Ustavni sud BIH, čime je dovedeno u pitanje održavanje lokalnih izbora u oktobru.

Strankama koje vladaju u Mostaru, prvenstveno SDA i HDZ, ostalo je manje od dvadeset dana da ispoštuju odluku Ustavnog suda BiH o načinu biranja vijećnika sa područja šest bivših mostarskih opština iz kojih se biralo po troje vijećnika.

Centrale SDA i HDZ ostavile su lokalnim čelnicima da taj problem riješe, no oni to, kako sada stvari stoje, nisu kadri učiniti.

Dosadašnji stavovi dvije političke partije o budućem ustroju grada ne samo da nisu približeni, nego su udaljeniji. To potvrđuje i sastanak u ponedjeljak, nakon kojeg je SDA odlučila da sazove sjednicu Gradskog vijeća.

''Nadamo se da će i ostale političke stranke u Gradskom vijeću Mostara i klubovi nezavisnih vijećnika prisustvovati toj sjednici'', kaže Salem Marić, predstavnik gradskog odbora SDA:

''Smatramo da tek kada se postigne određeni napredak u pregovorima, kada budemo imali neki nacrt da onda možemo ići u Gradsko vijeće'', navodi predsjednik Gradskog odbora HDZ BIH Slađan Bevanda.

SDP, treća politička partija koja participira u Gradskom vijeću, navodi kako je sadašnje stanje u Mostaru rezultat sukoba na relaciji SDA i HDZ-a, koji, kako navodi Svetozar Pudarić, potpredsjednik SDP-a, je ništa drugo do borba za finansijsku moć.

Ilustracija
Ilustracija
''A gdje su, da budemo načisto, pare i moć, i oko toga se SDA i HDZ u ovom trenutku spore, a ne oko broja vijećnika u Gradskom vijeću'', kaže Pudarić.

Politička prepucavanja u Mostaru pogoršana su nakon što Parlament Bosne i Hercegovine nije, u zakonski predviđenom roku, izmijenio neustavne odredbe oko načina biranja vijećnika zbog čega je Ustavni sud BIH početkom godine naložio izmjenu načina biranja vijećnika iz šest bivših mostarskih opština zbog višestruke razlike u broju birača.

Tako, primjerice, u području jugozapad, gdje je upisano 29.000 birača, uglavnom hrvatske nacionalnosti, do sada se biralo po troje vijećnika, kao i na području jugoistok, gdje je upisano sedam hiljada birača, mahom građana bošnjačke nacionalnosti.

Iako se, načelno, i SDA i HDZ zalažu za provedbu odluke Ustavnog suda, u Stranci demokratske akcije ocjenjuju kako će njenom provedbom biti ostvarena politika HDZ-a, koja Mostar vidi kao hrvatski stolni grad.

''Mi ćemo političkim dogovorom tragati za rješenjima grada Mostara na principima prijelaznog Statuta grada Mostara sa više općina'', kaže Sulejman Tihić, predsjednik SDA.

Mostarci ne žele biti predmet obračuna

Mostar, koji je tokom rata bio poprište sukoba Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane, nevidljivom crtom i 17 godina poslije je podijeljen grad na istočni i zapadni. Dva univerziteta, dva klinička centra, dva pozorišta, dvije gimnazije na desnoj i lijevoj obali Neretve itd.

Faruk Ćupina
Faruk Ćupina
Politička klima, samo u posljednjih mjesec dana, dovela je do toga da je krajem marta, uprkos protivljenju gradskih vijećnika, u dvorištu Gradske vijećnice postavljen stećak na kojem su simboli hrvatskog naroda.

Kao odgovor na to, prije dva dana postavljen je spomenik poginulim pripadnicima Armije BiH.

Faruk Ćupina, predstavnik Mostarske inicijative za ravnopravnost naroda i građana, kaže za naš radio kako istinski Mostarci ne žele podjele, niti žele da budu predmet obračuna vladajućih političkih partija u Mostaru.

''Ono što želim napomenuti da sva ova zbivanja koja se dešavaju u posljednje vrijeme u Mostaru su rezultat biračke nervoze i pokušaj sceniranja određenih problema u Mostaru sa namjerom stvaranja homogenizacije dvije etničke zajednice'', naglašava Ćupina.

Vladajuće stranke u Mostaru do 10.maja moraju ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH, jer će tada biti raspisani lokalni izbori u BIH. Ukoliko do tada ne postignu dogovor, izbore u tom gradu, u oktobru, neće biti moguće provesti.

U OHR-u kažu da nijedno rješenje ne smije poništiti proces reintegracije Mostara ili omogućiti dezintegraciju grada.

Zbog toga iz Kancelarije visokog predstavnika apeluju na političke subjekte da problem riješe, jer, kako ističe Mario Brkić, portparol OHR-a, to umjesto njih neće učiniti visoki predstavnik.

‘’Niko ne treba da očekuje od međunarodne zajednice da uradi ovaj posao umjesto političara i da nijedno rješenje ne smije poništiti proces reintegracije Mostara ili pak omogućiti dezintegraciju toga grada.’’

Iz dok iz OHR-a stižu najave da neće intervenisati u Mostaru, Mostarci kažu da je sadašnja situacija rezultat odluke visokog predstavnika Pedija Ešdauna iz 2004. kada je nametnuo novo uređenje Mostara, čime je ukinuto šest opština, tri dominantno hrvatske I tri bošnjačke, a grad je postavljen kao jedinstvena cjelina.

‘’Čini mi se da je to jednostavno prepušteno, neću reći jednoj stihiji nego prividnom dogovoru, koji zbog neozbiljnosti pristupa rješavanju zbog nedostatka političke volje, a konačno i zbog kratkoće vremena, ne ukazuje na to da će se to doista i završiti sa nekim kvalitetnim rješenjem’', kaže Faruk Ćupina.

Evo šta Mostarci kažu o tome da li ovakva politička klima vodi normalnom funkcionisanju grada.

''Da vodi normalnom funkcionisanju grada ne znam, ali za nekoga je ovo normalno.''

''Ta politika koja je očigledna u Mostaru vodi radikalizaciji stanja koje će najbolje''

''To sve vodi daljnjem pravljenju Mostara gradom slučaja.''

''Mostar mora biti jedinstven grad kao i svi drugi gradovi, a političko uređenje mora garantovati potpunu ravnopravnost svih naroda i građana koji u njemu žive.''
XS
SM
MD
LG