Dostupni linkovi

Hrvatski narodni sabor BiH: Naši prijedlozi ne dijele Bosnu i Hercegovinu


Mostar, 28. februar 2015.
Mostar, 28. februar 2015.

"Prijedlozi Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH ne dijele Bosnu i Hercegovinu", poručio je novi-stari predsjednik HNS-a i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, na press-konferenciji u subotu uveče, nakon višesatnog zasjedanja 6. HNS-a BiH u Mostaru.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o Deklaraciji koju je Sabor donio, a kojom se traži reorganizacija BiH i donošenje novog Ustava, usljed nezadovoljstva hrvatskog naroda, Čović je kazao da prvi dio Deklaracije kaže da je "BiH naša domovina", te da je to odgovor na novinarsko pitanje da li Deklaracija zagovara preustroj cijele BiH ili samo jednog njenog dijela.

"Bilo koji preustroj BiH, kakav god on bio, kakva god rješenja tražili, uvijek se tiču BiH", dodao je Čović.

Dragan Čović
Dragan Čović

Nakon što je u subotu ujutro, uoči zasjedanja HNS-a, najavio da će se ta - kako ga hrvatski predstavnici nazivaju - krovna institucija Hrvata u BiH zalagati za uspostavljanje četiri federalne jedinice, Čović je kazao da je to jedno od rješenja koje se nudi.

"Deklaracija je ostavila dovoljno prostora da kroz institucije BiH tražimo rješenja za reorganizaciju sa svojim partnerima", istakao je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH, koji je ujedno i hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Čović je naglasio da Deklaracija koju je danas Sabor donio nije ništa novo, nego da je to samo nastavak dokumenata, koje su potpisivali predstavnici HNS-a u zadnja tri zasjedanja.

"Rekao sam više puta da mi svojim prijedlozima ne dijelimo više Bosnu i Hercegovinu", pojasnio je Čović.

Dragan Covic - prognoze pred sastanak

Dragan Čović izjavio je u subotu, dan uoči ključnih pregovora sa predstavnicima SDA i DF-a o novoj Vladi Federacije BiH, da HDZ ostaje pri zahtjevu za šest ministarskih mjesta.

"HDZ-u pripada jedna trećina, to je šest, jer federalna Vlada ima 16 ministarstava i premijer je sedamnaesta ruka koja odlučuje", rekao je uz ostalo Čović.

On je podsjetio na ustavnu formulu raspodjele ministarskih mjesta od 8-5-3, za Bošnjake, Hrvate i Srbe, te je dodao da samo traži slijed od 2006. godine da se ispoštuje, jer je tada HDZ imao kvotu od šest mjesta.

"HDZ-u i HNS-u niko ništa ne treba davati. To hrvatskom narodu pripada i to će hrvatski narod dobiti", kazao je Čović.

Čelnik HDZ-a BiH kazao da ide sa optimizmom na nedjeljni sastanak.

Naveo je primjer da, kada je govorio o Izbornom zakonu, nije govorio o novim kartama. Zahtjevi za tri izborne jedinice, radi izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda, nisu crtanje unutrašnjih karata, tvrdi Čović.

On smatra kako danas u BiH ima previše granica.

"Upravo naš prijedlog je nešto potpuno drugo - postoje samo granice oko BiH", ustvrdio je Čović, dodajući da se sve drugo dâ organizovati, te da ima danas toliko modela organizovanja da to živi u punini.

Opozicija: Preglasani smo

Inače, na zasjedanju u Mostaru, HNS BiH je izabrao 24 člana novog Predsjedništva HNS-a, od čega je 12 predstavnika stranaka učesnica u radu Sabora, dok je ostale članove tog organa izabrao upravo HNS.

Upravo je na početku sjednice način izbora članova Predsjedništva bio predmet spora stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH, te konkurentskog HDZ-a 1990., Hrvatskog pravaškog bloka i HSP-a Herceg-Bosne, koji tvrde da traže veću demokratičnost unutar Sabora. Međutim, prijedlozi tih stranaka o načinu izbora Predsjedništva HNS-a i Suda časti nisu dobili potreban broj glasova od 428 prisutnih izaslanika.

"Do sada smo imali konsenzus, sada imamo natpolovično odlučivanje. Ono što smo tražili jeste da se ugradi dvotrećinska većina odlučivanja, barem oko onih bitnih odluka", rekao je o tome Željko Koroman, predsjednik Hrvatskog pravaškog bloka.

Na to je odgovorio predsjednik HNS-a, Dragan Čović. "Sigurno je da ćemo na ovaj način izbjeći mogućnost ili opasnost da ne izađemo opet u ime HNS-a zajedno na izbore, zato što to jedan pojedinac ili dva pojedinca unutar Predsjedništva nisu željeli", dodao je Čović.

Martin Raguž
Martin Raguž

Uprkos tome što prijedlozi stranaka oko HDZ-a 1990. o načinu rada HNS-a nisu prošli, lider te stranke Martin Raguž je za Radio Slobodna Evropa izjavio da sada postoji i određena vrsta pluralizma unutar HNS-a.

"Mislim da je to dobro, da nismo svi u jednom konceptu mišljenja. Mislim da na hrvatskoj političkoj sceni treba jedna vrsta alternative i da smo je mi danas dostojanstveno promovirali", rekao je Raguž za RSE, te dodao da to nije samo HDZ 1990., nego još nekoliko stranaka.

Inače, u završnom obraćanju, novi-stari predsjednik HNS-a BiH, Dragan Čović je rekao da je današnji Sabor poslao vrlo snažnu poruku u ime hrvatskog naroda, te da nijedna odluka na Predsjedništvu HNS-a se neće donijeti, "koja će biti na bilo koji način produkt razmišljanja jedne političke opcije, jedne stranke i jednog pojedinca".

Založio se za sačinjavanje plana rada HNS-a, koji mora biti usaglašen sa onim što će raditi izvršna i zakonodavna vlast na svim nivoima u BiH, tamo gdje su predstavnici HNS-a.

"Tako da to bude okvir ponašanja i hrvatskog člana Predsjedništva BiH... upravo okvir za rad i ponašanje s te strane bi trebao biti okvir kojeg ćemo napraviti uime Hrvatskog narodnog sabora", zaključio je Čović.

XS
SM
MD
LG