Dostupni linkovi

Mostar: Umjetnici poručuju: Integracija ne negira identitete


Kada se hoće i kada postoji dobra volja onda se dogovor lako može postići. Poruka je to koju su ovih dana iz Mostara političarima, ali i cijeloj javnosti uputili umjetnički radnici iz Trebinja, Mostara i Širokog Brijega, organizirajući prvu poslijeratnu zajedničku izložbu slika i skulptura.

Uz zvuke pjesme o Hercegovini, mostarskog pjevača regionalno poznate grupe "Zoster" Marija Knezovića, u Mostaru je otvorena prva poslijeratna, svehercegovačka likovna manifestacija nakon ratova iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

Svoje slike i skulpture izložila su 53 profesora i saradnika akademijâ likovnih umjetnosti iz Trebinja i Širokog Brijega, te Odsjeka likovnih umjetnosti iz Mostara. Organizator izložbe, uz pomoć navedenih institucija, je umjetničko Udruženje građana "Krug" iz Mostara.

„Izložba svjedoči ne samo o kreativno-likovnom i umjetničko-akademskom potencijalu društvene interakcije u kojoj svatko od sudionika može doprinositi integraciji ne gubeći ništa od vlastitih posebnosti“, kaže prvi čovjek "Kruga" Ivan Vukoja.

Umjetnički radnici se slažu: manifestacija pod nazivom "Izložba tri hercegovačke likovne institucije" šalje jaku društvenu poruku u trenutku teške političke, ekonomske i društvene krize uopće u Bosni i Hercegovini. Govori šef Odsjeka likovnih umjetnosti Nastavničkog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar, prof. dr. Mirsad Begović:

„To je lijepa prilika da u ovom našem društvenom blatu pokažemo da se lako može dogovoriti i napraviti jedna prezentacija nečega što je vrlo važno u našoj svakodnevnici“, naglašava profesor Begović.

„Kultura govori univerzalnim jezikom. Kultura aposlutno nema granica. Šta bismo onda govorili kada gledamo izložbu kineske umjetnosti ili prahistorijske?“, pita dekan Nastavničkog fakulteta, akademski slikar i prof. Salko Pezo.

Veliki broj posjetilaca na otvaranju izložbe u četvrtak uveče u Mostaru dokaz je da je umjetnička publika, ali i šira javnost, sa oduševljenjem primila jedan ovakav projekat.

„Apsurdno je pričati o granicama između nacionalnosti, institucija. Bez suradnje, bez timskog rada nema budućnosti kako u svim sferama, tako i u umjetnosti“, kaže posjetiteljka izložbe i akademska slikarica Vesna Vuga Sušac.

Prvu svehercegovačku umjetničku izložbu pozdravlja i pjevač i glumac Mario Knezović:

„Hercegovina se vraća kući. Logično je ovo sve. Bolje ikad nego nikad, ali je vrijeme da se vratimo kući", kaže Knezović.

„Mislim da je ovo prvenstveno društveni događaj, koji ima veliku umjetničku i obrazovnu crtu i na neki način definiše određenu ideju za budućnost da ovakva izložba, uz usaglašavanje koncepta, može da bude svake godine ili trajno“, konstatuje Marko Musović, dekan Akademije likovnih umjetnosti Trebinje Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Organizatori prve svehercegovačke izložbe smatraju kako događaji poput ovog imaju i obrazovni značaj za širu populaciju i sveukupni umjetnički odgoj publike.

„Red je da se publika vrati ponovo vrati u galerije i ponovo nauči šta je likovni rukopis, da stvori svoj vlastiti kriterij, estetski kriterij, dakle, da imamo obrazovanu publiku i da imamo radi koga izlagati i radi koga raditi“, smatra dekan Nastavničkog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić", prof. Salko Pezo.

Kvalitet radova, koje su u centru Hercegovine izložili umjetnici iz Trebinja, Širokog Brijega i Mostara, je na svjetskom nivou, tvrde organizatori izložbe. Dekan trebinjske likovne akademije Marko Musović o tome kaže:

„Nemamo jake institucije, nemamo mogućnost za prezentaciju prema vani, ali kad je u pitanju umjetnički izraz, onda sigurno imamo jake i dosta dobre autore.“

Pokretači "Izložbe tri hercegovačke likovne institucije", ne namjeravaju ostati samo na tome. Želja im je da ova manifestacija dobije i širi značaj.

„Ovo su prvi koraci da bi se valorizirala ta scena, a zamišljeno je da to postane i regionalna priča“, zaključuje Stjepan Skoko, dekan Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega, koja djeluje u sastavu mostarskog Sveučilišta.
  • 16x9 Image

    Mirsad Behram

    Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG