Dostupni linkovi

Mostar: Trešnja "alica" na tržištu Engleske i Rusije


Sa "Dana trešanja" u mjestu Vrapčići, 22. maj 2013.
Sa "Dana trešanja" u mjestu Vrapčići, 22. maj 2013.
Jedanaesti po redu, tradicionalni, Međunarodni sajam privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma pod nazivom "Dani trešnje 2013." otvoren je u srijedu uz prigodnu svečanost, u mjestu Vrapčići, sjeverno od Mostara. Manifestaciju je organiziralo Turističko udruženje Gradskog područja "Sjever-Mostar", a zemlja partner je Španija. Tokom ceremonije otvaranja moglo se čuti da je tradicionalna mostarska i hercegovačka sorta trešnje, tzv. alica, prodrla na englesko i rusko tržište.

Na Sajmu "Dani trešnje" učestvuje preko 200 izlagača iz zemalja bivše Jugoslavije, te zemlje partnera sajma, Španije. Direktor Sajma Salem Bubalo za RSE je rekao da je ta manifestacija izvrsna prilika za promociju malih poljoprivrednih proizvođača.

„Mi stvaramo jedan kult trešnje koji je osnovna sirovinska baza za stvaranje nove vrijednosti, i kada vi dođete sada u bilo koji kvart EU, tamo nađete trešnju ’alicu’ iz Hercegovine, iz Mostara“, kaže Bubalo.

Sa sajma "Dani trešnje"
Sa sajma "Dani trešnje"
Međutim, potražnja je velika, ali je proizvodnja nedovoljna. Privrednici su iskoristili i svečanu priliku da apeliraju na vlasti da podrže poljoprivredu, da dadnu novac za nova ulaganja u proizvodnju.

„Prvi kamion je prije dna dana otišao za Englesku, danas ide jedan za Rusiju, jednoga pripremam još, ali mi fali sirovine, nažalost, jer uvozim danas iz Albanije 12 tona trešnje koju ću otpremiti za Rusiju“, kaže najveći proizvođač, otkupljivač i izvoznik trešnje u BiH Hamo Badžak iz Blagaja.

Dani trešnje trajat će do 24. maja, a namjera im je, kažu organizatori, pokazati privrženost stvaranju nove vrijednosti i otvaranju radnih mjesta.

„Sajam trešnje je naizgled mala manifestacija, međutim veoma važna za grad Mostar i za ovu regiju zato što promovira i proizvodnju i obradu poljoprivrede, ali isto tako i razvoj turizma“, rekao je o sajmu gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Sajam je proglasio otvorenim federalni ministar za izbjeglice i raseljena lica Adil Osmanović, čije je ministarstvo jedan od glavnih pokrovitelja manifestacije.
XS
SM
MD
LG