Dostupni linkovi

Mostar: Skokovi sa Starog mosta po 450. put


Skok u Neretvu, Mostar, 31. jul 2016.
Skok u Neretvu, Mostar, 31. jul 2016.

U Mostaru su počeli tradicionalni, 450. po redu, skokovi sa Starog mosta, tokom kojih će u hladnu Neretvu skočiti između 50 i 60 takmičara koliko ih se prijavilo ove godine. Najboljeg medju njima ocijenjivace petočlani žiri.

Predsjednik Organizacijskog odbora Skokova sa Starog mosta Semir Drljević kazao je ranije kako tradicija skokova seže u daleku prošlost, u 16. stoljeće iz vremena gradnje samog mosta.

Prvi skok zabilježen je 1664. godine, dok je formalno takmičenje ustanovljeno 1968. i od tada se održava svakog ljeta.

"Budući da je rijeka vrlo hladna, ovo je dosta rizičan poduhvat i samo najvještiji i najspremniji skakači odvažit će se na skok. Skokovi se izvode u dvije kategorije: na noge i na glavu (lasta)", objasnio je Drljević.

Stari most na Neretvi, 31. jul 2016.
Stari most na Neretvi, 31. jul 2016.

Skokovi sa Starog mosta su jedinstveni budući da se po mnogo čemu razlikuju od figurativnih skokova koji su, kako je objasnio, jedan spoj nauke i sporta i koji imaju 196 pozicija koje su jednim dijelom kombinacija sporta i nauke. Dok kod skokova sa Starog mosta ni jedan skok nije isti, postoji samo standard figura.

Organizaciju Skokova sa Starog mosta u Mostaru pomogli su Ministarstvo turizma i okoliša FBiH, Ministarstvo turizma i okoliša i Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Inače, najpoznatiji i najuspješniji skakač sa Starog mosta je Emir Balić, sa 13 pobjeda, četiri druga i tri treća mjesta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG