Dostupni linkovi

Mostar top destinacija po izboru National Geographica


Mostar
Mostar

Čuveni svjetski magazin The National Geographic proglasio je Mostar jednom od top svjetskih destinacija za putovanje u 2020 godini.

Na listi, koju je na svojoj internet-stranici objavio magazin, Mostar je naveden na prvom mjestu, uz veliki fotografiju simbola tog grada – Starog mosta.

"Djelimično uništen tokom bosanskog rata (1992.-1995.) historijom bogati Mostar još uvijek nosi rane iz prošlosti. Brojne zgrade u Starom gradu, razvijenom kao osmansko pogranično mjesto u 15. stoljeću, obnovljene su ili ponovo izgrađene u 25 godina otkako je Daytonski mirovni sporazum uspostavio relativni mir na zapadnom Balkanu.

Protumarajte naokolo i proći ćete pored tek obnovljenih apartmana uz zgrade sa rupama od metaka. Lokalni i međunarodni umjetnici redovno ukrašavaju napuštene građevine slikovitim muralima. Mostarska najupečatljivija slika mira je Stari most iz 16. stoljeća, obnovljen 2004. godine. On povezuje pretežno kršćansku hrvatsku zapadnu stranu sa uglavnom muslimanskom bošnjačkom istočnom stranom", stoji u popratnom tekstu o Mostaru u National Geographicu.

U Turističkoj zajednici Hercegovačko-neretvanskog kantona ističu da su iznenađeni ovakvim priznanjem uglednog svjetskog magazina, iako to nije prvo priznanje ovakve vrste, jer je Mostar već tokom godine dobio slične komplimente LonelyPlaneta.

"Ova će vijest sigurno odjeknuti u čitavom svijetu i ovo je, na kraju krajeva, jedna ogromna i reklama i priznanje. Ali, moram odmah reći i da je to jedna velika obaveza za sve nas koji radimo u turizmu da već za narednu turističku sezonu još bolje i još puno, puno ljepše uredimo, očistimo i sredimo naš grad", rekao je za Radio Slobodna Evropa zamjenik direktora TZ HNK-a, Semir Temim.

XS
SM
MD
LG