Dostupni linkovi

Trijumf Liste i Kazića na mostarskim skokovima


Mostarski skakači Lorens Listo i Igor Kazić pobjednici su ovogodišnjih, 452. po redu visinskih skokova sa Starog mosta u Neretvu.

Listo je u disciplini skokova na glavu, poznatijih kao "Mostarska lasta", trijumfovao u konkurenciji 22 skakača iz nekoliko zemalja regiona, od Slovenije do Srbije.

Pred više hiljada gledalaca na platou podno Starog mosta, skačući sa visine od oko 25 metara iznad vode, Listo je u obje serije osvojio svih pet desetki stručnog žirija i osvojio ukupnu 12. titulu. Sada ima samo jednu manje od legendarnog Emira Balića, dobitnika pet zlatnih olimpijskih krugova osamdesetih godina, koje mu je dodijelio lično tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaranch.

"Ja živim za skokove zadnjih 20 godina, meni svaka pobjeda znači puno", izjavio je Listo nakon što mu je Balić dodijelio pobjednički pehar.

Listo je potvrdio da bi se već sljedeće godine mogao oprostiti od takmičenja na mostarskim skokovima.

"Kao što sam najavio, ako pobijedim ove godine, a pobijedio sam, iduća bi najvjerovatnije mogla biti oproštajna", izjavio je Listo, dodajući kako će se bukvalno već od sutra pripremati za skokove sljedeće godine. "Odmah sutra idem u teretanu", naveo je Listo.

Igor Kazić je bio najbolji u konkurenciji 18 skakača u disciplini skokova na glavu, u kojoj su se takođe takmičili učesnici iz nekoliko zemalja regije.

"Ovo mi je šesta pobjeda. Naravno, očekivao sam, kao i svake godine, jer naporno treniram, skačem svakodnevno sa Starog mosta i mnogo mi znači ova pobjeda", rekao je Kazić.

Legenda mostarskih skokova, vremešni Emir Balić, koji je bio predsjednik stručnog žirija, primjetio je da je ove godine bilo prijavljeno više skakača u zahtjevnijoj disciplini skokova na glavu, nego na noge, što prije nekoliko decenija nije bio slučaj. Balić je u tom smislu ukazao na činjenicu da su mostarske plaže uz Neretvu zadnjih godina prazne.

"Nema djece na plažama, ne skače se na noge. Svaka je plaža imala skakaonicu. U ono predratno vrijeme, bilo je po pedeset skakača na glavu, a sada je to čudo u posljednje tri godine da ima više skakača na glavu, nego na noge", rekao je Balić.

"Nekad je ovdje bilo dvije do dvije i po hiljade kupača", dodao je Mirsad Deda Pašić, još jedna legenda skokova sa Starog mosta, koji je takođe bio član žirija. On se osvrnuo na informacije koje se svakog ljeta pojavljuju u medijima kako je Neretva zagađena.

"Skakači skaču evo već par mjeseci, niko nema nijedne ranice", kazao je Pašić.

Inače, skokovi su protekli bez većih problema, a dvojica skakača su, kako je saopćeno, lakše povrijeđena. Četvorica su odustala u drugoj seriji skokova na glavu, pa su od predviđenih deset takmičila se šestorica skakača.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG