Dostupni linkovi

U Mostaru otvorena izložba Rona Haviva: 'Da se fašizam ne ponovi'


“Sloboda” je naziv izložbe fotografija američkog fotografa Rona Haviva, koja je otvorena u ponedjeljak, 25. oktobra, uveče u Media centru Omladinskog kulturnog centra (OKC) “Abrašević” u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH).

Riječ je o desetinama fotografija, koje je Haviv načinio devedesetih godina prošlog stoljeća u koncentracionim logorima širom Bosne i Hercegovine, a posebno u okolini Prijedora, Banja Luke i Mostara.

Organizatori izložbe su Fondacija za izgradnju kulture sjećanja iz Prijedora, Forum ZFD, Fondacija VII, te mostarski Centar za kritičko mišljenje i portal tacno.net sa sjedištem u Mostaru.

Urednica portala tacno.net, Štefica Galić, govoreći na otvorenju izložbe, kazala je uz ostalo da fotografije Rona Haviva govore o progonu nevinih ljudi, “samo zato što su imali drugačije ime, vjeru ili naciju od svojih progonitelja”.

“Nema opravdanja za to. Kako na Heliodromu, tako i u Prijedoru, Manjači i svim drugim logorima, koje je svojim objektivom Ron Haviv zabilježio”, rekla je Galić, navodeći imena nekih od najzloglasnijih koncentracionih logora u Bosni i Hercegovini.

“Zahvaljujući Ronu Havivu i drugim odvažnim fotografima i novinarima, koji su otkrivali i dokumentirali logore, poslije njihovog objavljivanja, uslijedile su reakcije iz svijeta, te tako pomogli da se logori zatvore, da hiljade zatočenika dočeka slobodu i ne završi u nekoj od masovnih grobnica”, dodala je Galić.

Organizatori izložbe su podsjetili kako je Ron Haviv jedan od najznačajnijih fotografa današnjice. Radio je u preko 100 zemalja svijeta i fotografijom pratio više od 25 ratnih sukoba.

Devedesetih je fotografirao ratove na prostoru bivše Jugoslavije, a kao važno svjedočanstvo o tom vremenu objavio je knjigu “Krv i med”.

Njegove fotografije osvojile su brojne svjetske nagrade, čuvaju se u znamenitim muzejima i galerijama, a korištene su i u sudskim procesima Haškog tribunala.

“Danas, dok ponovo slušamo ratne poruke i nacionalističko divljanje, neka ova Havivova izložba zaustavljenih trenutaka u danima strave i ljudske patnje, svjedoči i opominje da nam se fašizam i sumrak uma opet ne ponove i da živi sloboda, sad i vazda”, istakla je Štefica Galić.

Sâm autor fotografija, Ron Haviv, u kratkom obraćanju prisutnima, rekao je uz ostalo da je prije 30 godina, slušao iste priče koje sada čujemo – retoriku, emocije, negiranja. Dodao je kako još jednom ljudi mogu izabrati put kojim će ići u budućnosti.

Izložba fotografija Rona Haviva u Mostaru
Izložba fotografija Rona Haviva u Mostaru

“Ove fotografije tiču se svih strana u ratu. To su bili dokumenti namijenjeni da izazovu promjenu u smislu odmah. Sada postoje kao dokazi, kao dokumenti historije i trebale bi biti podsjetnik svima onima koji su na vlasti, ali i onima koji su ih izabrali, o tome šta se može dogoditi kada stvari odu u određenom smjeru.

U čast svih onih koji su bili zavorenici, svih onih koji su voljeli te ljude, svih onih koji su izgubili živote, budimo svi zajedno veoma oprezni oko toga koje ćemo sljedeće korake preduzeti”, pozvao je Haviv.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) organizatori su ranije najavili da će, naon Prijedora i Mostara, u narednim mjesecima izložbu postaviti i u Banja Luci i Sarajevu.

XS
SM
MD
LG