Dostupni linkovi

Pripadnici Oružanih snaga BiH, na padinama brda Hum, tik iznad jednog od mostarskih naselja, posljednjih dana pronašli su dvije mine, te više komada neeksplodiranih ubojitih sredstava iz proteklog rata. Saopćeno je to medijima tokom današnje (srijeda) prezentacije aktivnosti pripadnika Deminerskog bataljona na deminerskom radilištu površine preko 121 duluma.

Na padinama brda Hum, odmah pored puta Mostar - Čitluk, iznad naselja Panjevina, pripadnici Prve deminerske čete Oružanih snaga BiH ovih dana rade na raščišćavanju mina par stotina metara od prvih kuća, te tri kilometra od centra grada. O kakavom se lokalitetu radi, objašnjava poručnik Raif Veledar, izvršni oficir u Prvoj deminerskoj četi OS BiH:

„Ovo je jedna kota iznad grada Mostara na kojoj su za vrijeme rata vršena ratna djejstva. Postavljeno je mnoštvo mina, minskih ubojnih sredstava. Znači opasna je lokacija.“

Poručnik Ante Rezo, zapovjednik deminerskog radilišta, kaže da njegovi vojnici obrađuju preko 121.000 metara kvadratnih teškog, krševitog, brdskog područja:

„Pronađene su dvije mine. Ja pretpostavljam da će se naći još koja mina, jer nađene su žice, a NUS-a je nađeno već 10 do 12 komada. To su obično odvaljeni upaljači minobacačkih i trombonskih mina. Tu smo čak i austrougarske mine pronalazili.“

Na deminiranju rade i vojnici Šaban Salihović i Goran Franjić:

„Svako radilište je opasno. Čim se kaže mine, nije lagan posao. Treba strpljivo, polako da se radi, po pravilima. Mimo toga, svaki korak je koban.“

„Opasan posao, zamoran, spor, ali za BiH da učinimo i mi nešto dobro - i da ne bude više toliko nesreća.“

Aktuelno deminersko radilište na brdu Hum planiraju dovršiti do kraja aprila. Na mjestu događaja bio je i Miroslav Mihalj, iz kontrole kvaliteta Centra za uklanjanje mina BiH:

„Kad se ovaj teren očisti, ova padina Huma prema Mostaru će biti u potpunosti dovršena što se tiče deminiranja.“
  • 16x9 Image

    Mirsad Behram

    Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG